Kiverte a biztosítékot a magyar kormány lépése Orbán kebelbarátjánál: Ennek komoly ára lehet

Mi szükség van erre?

Bár a felszínen virágzik a kapcsolat az Orbán-kormány és Robert Fico új kormánya között, a függöny mögött a szlovák külpolitikai és biztonsági apparátus értetlenül áll a Szlovákiába küldött magyar kémek magas száma előtt – írja a hvg.hu által szemlézett hírlevelében a VSquare.

Szokatlan az uniós szövetségesek között, hogy ilyen sok hírszerzőt küldenek egymás országába. Ha Magyarország nem lenne EU- és NATO-tagállam, sok diplomatája nem kapna hivatalos jóváhagyást

– nyilatkozta a VSquare-nek egy szlovák kormánytisztviselő.

Mint mondta,

a szlovák kémelhárítás azonosította ezeket a magyar kémeket,

köztük olyanokat is, akik magas pozíciót töltenek be mind a pozsonyi magyar nagykövetségen, mind más magyar állami intézményekben.

Ezt a kijelentést alátámasztja az a pár hete általunk is megírt hír, amely szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyettese, Magyar Levente titokban a magyar kémelhárítás informátora volt éppen akkor, amikor felesége a régi-új szlovák miniszterelnök, az akkor még magyarellenes, Orbán Viktorral szövetséges Robert Fico közvetlen munkatársa volt az előző kormányzása idején.

A szlovák kormánytisztviselő szerint egyébként nincs sok értelme Pozsonyba kémeket küldeni, ugyanis – mint mondta – más országok hírszerzőivel Bécsben sokkal könnyebben lehet információkat cserélni,

a pozsonyi jelenlét csak az Orbán-kormány külön kérése miatt ilyen nagy.

„Ez annyira szokatlan a szövetségesek között, hogy egyszerűen nem tudjuk, hogyan kezeljük.

Jó kapcsolatra van szükségünk Magyarországgal, ezért nem tehetjük ugyanazt, mint Oroszországgal”

– indokolta azt, hogy akkor mégis miért nem utasítják ki őket.

A VSquare informátora végül elárulta azt is, hogy bár az orosz nagykövet teljesen el van szigetelődve diplomáciailag, és ebben az időszakban egyetlen másik uniós ország nagykövete sem találkozott vele, az idei szlovákiai választási kampány idején találkozott az orosz és a magyar pozsonyi nagykövet.

Valódi Hírek