Ezt nem fogják reklámozni Orbánék: Sokkoló adatok érkeztek a magyarok helyzetéről

Elkeserítő a helyzet.

Több mint 115 ezer háztartásban nincs folyóvíz, és több mint 150 ezer háztartásban nincs meleg víz, wc, vagy fürdőszoba – többek között ez olvasható ki a Habitat for Humanity friss kutatásából, amely a magyarországi lakhatási szegénységről szól.

Az ATV Híradójának a minap egy Debrecen mellett élő férfi arról nyilatkozott, hogy épp próbál fát szerezni, addig

kénytelen a hideg lakásban fagyoskodni.

Elmondása szerint nincs jövedelme, de sajnos nem ő az egyetlen, aki hasonló életkörülmények között kényszerül élni Magyarországon.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity igazgatója megerősítette, hogy a lakhatási szegénység egyre nagyobb probléma hazánkban. Mint kiderült, a szegénységi küszöb alatt élők 40 százaléka olyan lakásokban él, amelyekben például penészesek a falak, beázik a tető.

Emellett súlyos probléma, hogy a hazai lakásállományok háromnegyede energetikai korszerűsítésre szorulna. Továbbá a rossz fűtés is gondot okoz: 2021-ről 2022-re 4,7 százalékról 8 százalékra nőtt a nem megfelelően fűtött ingatlanok aránya. A Párbeszéd közleménye szerint a legutóbbi télen 128-an hunytak el hipotermia, azaz kihűlés miatt – 60 százalékukat magánterületen, feltételezhetően a saját, rosszul fűtött ingatlanjukban érte a halál.

Lakner Zoltán politikai elemző, szociálpolitikai szakértő rámutatott: jellemzően

azok tartanak a leginkább a változástól, akiknek a legkevesebbjük van,

hiszen ha úgy érzik, egy picit is vesztenek egy esetleges változáson, az akár a semmibe is taszíthatja őket.

A kormányzat azonban azzal védekezik, hogy szerintük „a Habitat egy Soros által finanszírozott szervezet, ezért támadja a kormány lakáspolitikáját, és a baloldallal együtt ingatlanokat adna át a bevándorlóknak” (sic!). Azt állítják: a magyar családok Európa legalacsonyabb gáz és áramárát fizetik.

Közleményük azért is érdekes, mert

saját bevallásuk szerint drágábban adják el a magyaroknak a gázt,

mint amennyi az reális lenne a piaci ár alapján. Ezzel kapcsolatban Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter hangsúlyozta, hogy Orbánéknak le kell mondaniuk az extraprofitról.


Kapcsolódó cikkek:

Gigantikus rezsiátverés: Most megtudod, mennyi pénzt nyúlt le tőled az Orbán-kormány (+ábra)

https://nyugatifeny.hu/2023/11/07/erre-nagyon-rafaznak-orbanek-sorra-erkeznek-a-boduletes-gazszamlak-kitort-a-panik

Valódi Hírek