Ez hogy sikerült? Meghátrált Kína, engedett az EU nyomásának az állampárt

Meglepő fordulat.

Kína komoly engedményt tett az európai vállalkozásoknak annak reményében, hogy ezzel enyhít az Európai Unióval való feszültségeken, ez ugyanis kulcsfontosságú Pekingnek az egyre romló kínai gazdasági környezetben – erről számolt be a Politico cikke nyomán a portfolio.hu.

Věra Jourová, az EU digitális ügyekért felelős vezetője és Csang Guoqing kínai miniszterelnök-helyettes szeptemberi találkozóján Jourová aggodalmának adott hangot Peking dezinformációs kampányai, a választási beavatkozás, a mesterséges intelligencia fejlesztése feletti állami ellenőrzés és az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok miatt. Válaszul Csang miniszterelnök-helyettes váratlanul

az adatáramlásra vonatkozó korlátozások enyhítését javasolta

egy olyan területen, ahol Kína korábban korlátozta a külföldi vállalatok mozgásterét, hogy milyen információkat küldhetnek ki az országon kívülre.

Az idén bemutatott kínai kémkedésellenes törvény a hatóságokat megerősített megfigyelési lehetőségekkel ruházza fel, és hozzáférést biztosít számukra az egyének elektronikus eszközökön található e-mailjeihez és közösségimédia-fiókjaihoz, ami sok nyugati cég számára vállalhatatlan kockázatot jelent, mivel lehetőséget teremt az ipari kémkedésre is.

A törvény enyhítése jelentős diplomáciai győzelem az EU számára.

Peking korábban hajthatatlannak tűnt ebben a kérdésben, de az EU-s nyomás mellett még egy fontos tényező játszhatott szerepet abban, hogy módosítják a törvényt: a kínai gazdaság messze rosszabbul teljesít, mint várták, és a külföldi befektetések aránya drasztikusan visszaesett 2022 óta, ami csak ront a helyzeten.

Kína gesztusát az EU felé pragmatikus lépésnek tekintik a külföldi befektetések fenntartása érdekében, különösen a nemrégiben befagyasztott hatalmas EU–Kína kereskedelmi megállapodás és az uniós politikusok és értelmiségiek ellen 2021-ben bevezetett szankciók fényében.

Valódi Hírek