A megfelelő gyerek focicipő kiválasztása

A labdarúgáshoz több kiegészítőre is szükség van. Ezek közül talán a legfontosabb a focicipő, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy miben rúgjuk a bőrt. Nemcsak a felnőttekre kell gondolni, hanem a legkisebbekre is. Ez tipikusan olyan sport, amit már 3-4 éves kortól el lehet kezdeni, de ehhez megfelelő kiegészítőkre is szükség van.

Minden a mérettel kezdődik

Természetesen, ha cipőről van szó, akkor az elsődleges szempont az ideális méret ismerete. Ez azért is fontos, mert a futballcipőnek pontosan kell illeszkednie, hogy megfelelő teljesítményt nyújtson. Szerencsére a Focicipőbolt gyerek focicipő kínálatában mindenki megtalálhatja a legkisebbeknek ideális terméket.

Nem csak ez az egyetlen szempont azonban. Oda kell figyelni a felülettípusra is. Ez azt jelenti, hogy pontosan milyen pályán fogja a gyermek rúgni a bőrt. Általában három különböző pályáról beszélhetünk. Vannak a természetes fűvel borított változatok, de emellett van műfüves futballpálya, és persze teremben is van már lehetőség focizni. Kezdjük talán az egyik legismertebbel, a természetes füves futballcipőkkel.

Ezeken stoplisok találhatóak, amelyeket általában száraz, de akár nedves és enyhén saras pályákon is lehet használni. Általában FG jelöléssel vannak ellátva. Arra kell figyelni, hogy műfüvön ezeket nem lehet használni, mivel nem tud olyan teljesítményt nyújtani. Fennállhat a sérülés veszélye, de a műfüves pályában is komoly károkat tud okozni. Ennek oka az, hogy a műfű töltelékét alkotó gumigranulátum sokkal nagyobb hőmérsékletet termel, azonban az FG focicipők talpát nem erre tervezték.

Ez a mozgás, irányváltás során okozhat kellemetlenségeket, így jobb elkerülni. A műfüvön használható cipőket AG vagy MG jelöléssel találhatjuk meg.

Akár a világsztárok cipőjébe is bele lehet bújni

A két legnagyobb sportszergyártó folyamatosan jelentkezik újdonságokkal. Ha Adidas, akkor a Lionel Messi által használt focicipőket is beszerezhetjük (természetesen kisebb változatban, mivel gyerekcipőkről van szó). Ha pedig Nike, akkor Cristiano Ronaldo nevével ellátott kollekciók is elérhetőek.

Több olyan lábbeli is kapható, amelyek felnőtt változatát napi szinten használják a legmagasabb szinten. Ha a Bajnokok Ligájában megfelel, akkor garantáltan a gyermek számára is ideális lesz.

Mi a helyzet a termekben?

Ha gyerek teremcipőt keresünk, akkor az IC vagy IN jelölés lesz az ideális. A kettő között annyi különbség van, hogy melyik nagy gyártó kínálatában válogatunk. A gyakorlatban, kialakításban nem lesznek eltérések. Fontos azonban kiemelni, hogy ezeket csak beltéren lehet használni. Természetes fűvel vagy műfűvel borított pályán nagyon nem ajánlott ebben kifutni, azonnal instabil lesz a mozgás, megcsúszhatunk.

Ez az egyik legfontosabb a gyerek focicipő vásárlása során, hogy alaposan átgondoljuk, mégis milyen pályán fogja a gyermek használni a lábbelit.