Fontos kérdéseket szegeztek Orbánnak a pekingi kalandja miatt – meglepő válasz érkezett

A magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin találkozója nagy port kavart.

Mint írtuk, hatalmas port kavart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin októberi találkozója. A két vezető nemrég Pekingben egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

A találkozó kapcsán Tompos Márton, a Momentum politikusa több kérdéssel fordult a magyar miniszterelnökhöz – szúrta ki a minap a Telex.

Tompos pontosan arra volt kíváncsi, hogy:

  • „tiltakozott-e a Miniszterelnök Úr az ‘56-os hősöket fasisztának minősítő orosz tankönyv ellen?
  • Felszólította-e a Miniszterelnök Úr – a béke megteremtése érdekében – az orosz elnököt, hogy vonja ki az orosz katonákat a független Ukrajna területéről, és hagyjon fel az agresszióval?
  • Esett-e szó a találkozón az orosz agresszió következtében elhunyt kárpátaljai magyarokról?”

Kíváncsiságát a Külgazdasági és Külügyminisztérium próbálta csillapítani. Szijjártó Péter tárcavezető a válaszadást Magyar Levente államtitkárra bízta, aki a következő sort címezte Tomposnak:

„Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben folytatott tárgyaláson is kiemelte a béke és a mihamarabbi tűzszünet fontosságát”.

A választól ugyan nem lettünk sokkal okosabbak, de Orbán a találkozó után elárult egy fontos részletet: mint mondta, az orosz-ukrán háború, valamint a tűzszünet kapcsán olyan választ kapott Putyintól, amely nyugtalanítja.

Kapcsolódó cikk:

Nagyon súlyos videó érkezett az Orbán–Putyin találkozóról: Sokkoló a magyar kormányfő reakciója

 

Valódi Hírek