Orbánék egészen váratlan döntést hoztak: Nem bólintottak rá a gázai fegyverszünetre

Összesen 14-en szavaztak nemmel.

Az ENSZ-közgyűlés nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaznak a Gázai övezetben az ellenségeskedés beszüntetéséért – írta szombaton a hvg.hu.

Ugyanakkor az UN News X-en közzétett bejegyzése szerint

többek között Magyarország is nemmel szavazott a politikailag nagy súllyal bíró határozatra.

Orbán Viktoréké mellett 13 ellenszavazat érkezett.

(UN News/X)

A határozatban mellesleg szó esik az erőszak elítéléséről az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben. Emellett egy követelést is megfogalmaztak, amely szerint

azonnal szabadon kell engedni a túszul ejtett civileket.

Továbbá kitértek a segélyszállítmányok akadálytalan bejuttatására a palesztin térségbe.

A közgyűlés mindemellett „határozottan elítéli a palesztin civillakosság kényszerű áttelepítésére irányuló próbálkozásokat”. Felszólították Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását. Ahogy már hetek óta sejthető volt, az izraeli hadsereg szárazföldi invázióra készült. Ennek részeként felszólították a szóban forgó térség lakóit, hogy a biztonságuk érdekében mihamarabb menjenek délre.

Izrael a minap megosztotta, hogy fokozza a Gáza elleni támadásait. Szombat reggel arról érkezett hír, hogy az intenzív bombázások miatt a Gázai övezetben több mint 2 millió lakos telefon és internet nélkül maradt.

Valódi Hírek