Példás kiállás: Neves szervezet állt be a Corvinus kirúgott oktatója mellé

Közleményt adtak ki az ügyben.

Mint megírtuk, kedden kirúgták a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, aki tavasszal nem volt hajlandó kivételezni egy befolyásos családból jövő hallgatójával, majd vizsgálatot rendelt el a szabályszegés miatt.

A történtek után dolgozói fórumot hívtak össze, ahol a munkatársak többször vastapssal jelezték, hogy a kirúgott oktató mellett állnak. Ők elmondták, „bizalomvesztés történt”, a kirúgás „orwelli feeling”-et idéz, illetve „elviselhetetlen, alpári eljárás” volt az oktató menesztésének folyamata.

Emellett az egyetem hallgatói önkormányzata a szakkollégiumokkal közösen, levélben kérte a rektort, hogy segítse elő a diákok tájékoztatását az elbocsátott oktató ügyében.

Friss fejlemény, hogy Akadémiai Dolgozók Fóruma is közleményt adott ki az ügyben, amelyben jelezték: kifejezik szolidaritásukat a Corvinus Egyetem elbocsátott oktatójával, Ádám Zoltánnal, és csatlakoznak ahhoz a több tucat egyetemi dolgozóhoz, akik azt követelték, hogy vegyék vissza állásába.

Közleményüket változtatások nélkül alább idézzük:

„A tudomány szabadsága és a Corvinus. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma közleménye

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szolidaritását fejezi ki a Corvinus Egyetem elbocsátott oktatójával, Ádám Zoltánnal, és

csatlakozik ahhoz a több tucat egyetemi dolgozóhoz,

akik 2023. október 26-i fórumukon azt követelték, hogy vegyék vissza állásába.

Ádám Zoltánt azért bocsátotta el az egyetem, mert

tisztességesen akarta végezni a munkáját,

és nem akart egy befolyásos ember gyerekének előnyöket nyújtani a vizsgák során.

A tudomány, a felsőoktatás autonómiája Magyarországon

romokban hever.

A Corvinus oktatói is felhívták a figyelmet, hogy az egész felsőoktatásban, a honi nyilvánosságban és a nemzetközi akadémiai világban is szégyent hoz az egyetemre, hogy az etikai visszaélés feltáróját bocsátja el.

A magyar felsőoktatás politikai függőségét az EU is felismerte, és ezért megvonta a KEKVA-sított egyetemektől és egyéb intézményektől az EU-s forrásokat, mert átláthatatlan,

a visszaéléseknek teret adó intézményeket nem akar finanszírozni.

A magyarországi felsőoktatás autonómiájának visszaszorulására és az alapítványi rendszer Európában párhuzam nélküli jellemzőire az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) is felhívta a figyelmet, és az egyetemi autonómia helyreállítására szólította fel a magyar kormányt.

Ahhoz, hogy a magyar diákok, a magyar közvélemény és az európai kutatótársak újra megbízzanak a magyar intézményekben, mindannyiunk munkája szükséges. Az egyetemi, kutatói és hallgatói közösségeknek közösen kell fellépniük a tudomány szabadságáért és autonómiájáért.

Az ADF mint az MTA kutatóhálózatának dolgozóiból szerveződött civil szervezet szintén ezekért a célokért harcol, és

várja azokat a harcostársakat, akikkel közösen léphet fel.”

(Akadémiai Dolgozók Fóruma/Facebook)

Valódi Hírek