Mi történt? Hirtelen elkezdte önteni Szijjártó a pénzt egy eddig rendszeresen szidalmazott országra (+videó)

Érdekes fordulat.

„Ma itt, Jerevánban egy hosszú vesszőfutás végére kerül pont, hiszen volt tíz év, amíg nem volt köztünk diplomáciai kapcsolat”

– jelentette be pénteki videójában Szijjártó Péter a Facebookon.

A diplomáciai kapcsolatok azért szakadtak meg, mert 2012-ben

Orbánék kiadták Azerbajdzsánnak azt a baltás gyilkost,

aki egy NATO-békepartnerségi projekt keretében Magyarországon gyakorlatozott 2004-ben, amikor egy baltával agyoncsapta alvó örmény katonatársát. Miután a gyilkos hazatért, nemzeti hősként ünnepelték.

Az Orbán-kormány azóta rendszeresen – az egyébként muzulmán többségű –a muzulmán Azerbajdzsán oldalára állt, szemben a keresztény Örményországgal. Legutóbb szeptember végén Orbán Viktor volt az egyetlen uniós vezető, aki megvétózta az örmény Hegyi-Karabah elleni azeri támadást elítélő közös határozatot.

Most mégis a két ország közös keresztény hagyományára hivatkozott cinikusan Szijjártó a videóban. Valamint ígéretet tett komolyabb pénzügyi támogatás folyósítására.

Az örmény kormány minden bizonnyal azért fogadta vállalta a kapcsolat normalizálását, mert az elmúlt évtizedekben a volt szovjet tagköztársaság legfontosabb szövetségese Oroszország volt, ám Putyinék teljesen elvesztették a nagyhatalmi befolyási képességüket a Kaukázus térségében az ukrajnai háború miatt.

2020-ban még Oroszország biztosította a békét a Hegyi-Karabah miatt kitört akkori azeri-örmény háborúban. Ám három évvel később, a törökök által támogatott Azerbajdzsán jól ráérzett, hogy az oroszok teljesen elvesztették a képességüket a térség uralására, így az újabb támadásuk után már pár óra alatt legyőzték Örményországot.

Oroszország összeomlása miatt Örményország elvesztette a legfontosabb szövetségesét, ezért most az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval is igyekeznek normalizálni a kapcsolataikat.

Szijjártó videóját itt lehet megnézni:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek