Szinte egyhangúan döntött az Országgyűlés ebben a fontos kérdésben, de van egy pici bibi

Nincs benne, aminek kéne, de benne van, aminek meg nem.

Politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezte ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket.

A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A Telex cikke szerint Hadházy Ákos és Novák Előd szavazott nemmel, és a Mi Hazánk képviselői tartózkodtak.

Az elfogadott dokumentum leszögezi, hogy

Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, valamint elismeri Izrael jogát az önvédelemre.

A kormánypárti kommunikációnak való megfelelési kényszer miatt a nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európa biztonságára az ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is. A határozat szerint ez a „felelőtlen és elhibázott” migrációs politika egyenes következménye. Az Országgyűlés azt is deklarálta: Magyarország fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, távol tartva a migrációval együtt járó terrorista veszélyt és garantálva a magyar állampolgárok biztonságát, és elvárja, hogy az Európai Unió minden eszközzel támogassa ezt álláspontot.

Hogy mi köze van mindennek a Hamász terrortámadásához Izrael ellen, arra már nem tér ki a határozat.

Korábban a DK is adott be hasonló javaslatot, amelyben nem volt migránsozós rész, viszont egyértelművé tett volna azt, hogy a Hamász terrorszervezet. Ez a most elfogadott határozatból hiányzik.

A Momentum parlamenti frakciója nem vett részt a szavazáson. Előre közölték, hogy határozottan elítélik az Izraelt ért terrortámadást, és szolidárisak az áldozatokkal, de szerintük a „Fidesz Országgyűlés elé terjesztett politikai nyilatkozata összemossa a terrorizmust és a bevándorlást, amivel nem a fennálló válságot akarják megoldani, csak önös belpolitikai érdekei szerint cselekednek”.

A határozathozatalnál jelen volt Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete.

(MTI/Telex)

Valódi Hírek