Gulyást sarokba szorították a kormányinfón: Láthatóan nem számított erre a kérdésre

Egészen furcsán reagált a miniszter.

Mint megírtuk, rendhagyó kormányinfót tartott szerdán Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, ugyanis az eseményen ezúttal Csák János kulturális és innovációs miniszter volt a „sztárvendég”.

A mostani kormányinfónak sem volt különösebb jelentősége, Orbán Viktor emberei a szokásos szólamokat ismételgették. Volt brüsszelezés, migránsozás, és persze közölték:

továbbra sem fogják megengedni Svédországnak, hogy csatlakozzon a NATO-hoz,

ugyanis – indokolta Gulyás – csúnyákat mondtak ránk. Gulyás Gergely azt javasolta nekik, nézzenek inkább mélyen magukba, és gondolják át a sértegetéseiket.

Az esemény végén ugyanakkor Orbán pekingi látogatását firtató újságírói kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta:

ő nem is látta a Kreml által közzétett videót,

amelyen az látható, hogy a magyar miniszterelnök rendkívül zavartan viselkedik Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában.

Az esettel kapcsolatban Rácz András biztonságpolitikai szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy:

„Semmi sem kényszerítette az orosz vezetést, hogy pont ezt a felvételt közöljék.

Mégis ezt választották, látványosan megalázva ezzel a magyar miniszterelnököt”.

Mindez azért is különös, mert az ügyből óriási nemzetközi botrány kerekedett. Orbán Viktor egyedüli EU-s vezetőként fogott kezet az Ukrajna ellen véres háborút indító orosz diktátorral. A magyar kormányfő szokatlan lépése után éles kritikát fogalmazott meg a horvát kormányfő; David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete; a cseh elnök; a német nagykövet; de az ukrán külügyminiszter is hangot adott a felháborodásának.

Az, hogy Gulyás Gergely nem látta a Putyinék által közzétett videót – sem annak vágatlan változatát – vagy azt jelenti, hogy semennyire sem tájékozódik a kormányfő kulcsfontosságú diplomáciai megjelenéseiről, vagy pedig nem mond igazat. Pekingbe egy komplett delegáció kísérte el Orbánt, akikkel egyébként együtt hajlongtak az orosz prominensek előtt.

Kapcsolódó:

Durvul a helyzet: Kíméletlen üzenetet küldött Orbánnak a horvát kormányfő

https://nyugatifeny.hu/2023/10/19/sulyos-uzenetet-kuldott-a-putyinnal-bazsalygo-orbannak-a-nato-ezt-nem-teszi-ki-az-ablakba-a-magyar-kormanyfo

Valódi Hírek