Gyurcsány Ferenc: A DK programja, hogy mindenki megéljen a fizetéséből, legyen 3 havi megtakarítása és el tudjon menni nyaralni

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint csak baloldalról, baloldali politikával lehet megverni Orbán Viktort.

12 éves lett a Demokratikus Koalíció (DK). A születésnapi ünnepséget a párt a Lurdy Házban tartotta, ahol Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédében kijelentette, hogy

a DK Magyarország felnőtt, komoly, befolyásos, tisztességes, becsületes pártja lett.

A volt miniszterelnök több pontban fejtette ki, szerinte hogyan tud együtt maradni egy haza, miközben manapság a milliárdosokat, a befolyásosokat pokoli távolságok választják el a többségtől.

Gyurcsány úgy véli, a legelső kérdés, amit fel kell tennünk a magunkat: kik vagyunk mi? Mi a közünk a világhoz, mit gondolunk, van-e közünk a teremtő Istenhez, és mi a viszonya az országnak a teremtéshez?

„A kormány azt mondja, hogy Magyarország keresztény ország. Én úgy látom, a népszámlálásból eredő számok is elgondolkodtatják ennek igazságáról, de a probléma alapvetően az, hogy valamennyiünk hazája-e Magyarország, mindenkié, vagy csak a kiválasztottaké?”

– fogalmazott a párt elnök. Gyurcsány leszögezte,

a DK olyan országot szeretne, ahol minden ember jól érzi magát, hívő és nem vallásos is.

Hozzátette: az ember eredendően jónak születik. Kiemelte: olyan világot szeretnének, ahol nem feltétlenül kell mindenben egyetérteni, de az alapállás mégis az, hogy a másik jó.

„Nem olyan világot szeretnénk, amiben azt gondolják, hogy akik nem értenek egyet velük, azok rosszak, sőt, állatiasok.

Aki azt hiszi, hogy ez csak a politikára igaz, hallgassa meg egyik másik szurkolótábor rigmusait az ellenfélről.

Vagy egyik másik vehemens színészünk megjegyzését egy másik színészről.

Lassan elfelejtjük, hogy az ember jó. Olyan világot szeretnénk csinálni, amely soha nem téveszti el, vitái közepette sem ezt a közös hitünket”

– fogalmazott Gyurcsány.

fotó: Balogh Krisztina

A politikus szerint nincs felelősség nélküli szabadság. Gyurcsány ugyanakkor azt is gondolja, hogy a legbefolyásosabbak szabadságából uralom lesz. A szabadsághoz szerinte rend kell.

„A többség szabadsága semmit nem ér, ha a többség kezében ennek a szabadságnak a megéléséhez nincs lehetőség. Akkor szabad szegénynek lenni. Az, aki szabadságról beszél és szónokol, tegye hozzá, hogy

lehetőséggel kibélelt szabadságot szeretne mindenki kezébe adni. Egy tál lencséért vagy harminc ezüstért ne add el az életedet, ne add fel az álmaidat, ne add fel a közös hazádért való közös küzdelem ügyét

– mondta.

„Az énközpontú politikáknak a két legnagyobb áramlata a konzervativizmus és a liberalizmus (…) a két mi központú politikai áramlat a szociáldemokratáké és a zöldeké, amelyek azt gondolják, hogy a saját hazájáért és valamennyi emberért, a környezetért is felelősek vagyunk”

– jelentette ki a pártelnök.

Gyurcsány hazáról is beszélt. A politikus aláhúzta: a haza az közösség, nem földrajzi határokról, helyekről szól.

„A Magyar Köztársaság az emberek állama kell, hogy legyen”

– jelentette ki.

„A rendszerváltozás óta nem vették komolyan, hogy mi vagyunk az államalkotók, nem az állam a főnök, az államot mi csináljuk, mi hozzuk létre, mi vagyunk azok, akik meghatározzuk, szabályozzuk az állam működését, és nem az állam teszi ezt fordítva. Mi fizetünk az állam szolgáltatásaiért, az állam nem kegyet gyakorol, amikor védi a hazát, szervezi az oktatást, fenntart utakat, egészségügyi rendszert. Elvárjuk az államtól, mert mi fizettünk, hogy tisztességes szolgáltatások legyenek.

A szociáldemokraták államának lényege, hogy az emberek állama”

– fogalmazott Gyurcsány, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy

„Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk. Vannak mostanában olyanok, akik Európáról kevesebbet szeretnek beszélni, többször jön a szájukra Ázsia, mint Európa”.

A politikus szerint nem egészen világos, hogy ők (Orbán-kormány a szerk.) hova akarnak menni, kiemelte, a DK maradni akar Európában, és a szövetségeseket inkább nyugaton keresik.

Befejezésül a generációs felelősségről szólt. Úgy fogalmazott:

„A holnap baloldali szociáldemokrata politikája egy zöldpolitika. Úgy kell megpróbálni egyre jobban élni, hogy a Föld erőforrásai végesek. Vigyáznunk kell közösen a Földre”.

A modernitás felelősségéről is szót ejtett:

„Akik a tegnap iskoláját akarják a mában működtetni, azok elárulják a holnapot”.

Gyurcsány végezetül három pontban foglalta össze a DK programját, amely így hangzik:

  • Lehessen megélni a magyar fizetésből.
  • Legyen három havi megtakarítása mindenkinek.
  • Minden évben legyen lehetőség elutazni egy hétre pihenni.

A politikus hangsúlyozta, az embereknek élvezni kell az életet, nem szabad, hogy csak a munkáról szóljon, nem szabad abban megszakadni.

fotó: Balogh Krisztina

A DK 12. születésnapján bemutatták a DK Plusz nevű, a világon egyedülálló mobilapplikációt, amellyek aktív közösséget szerveznek Orbán Viktor ellen, a kormányváltásért. Az applikációt október 23-tól lehet letölteni mobilokra, teljesen ingyenesen.

A DK Pluszról részletesen >>ITT<< írtunk:

FRISS: Mobilapplikációt indít a DK a kormányváltásért, aktív közösséget szerveznek Orbán ellen

.

Gyurcsány Ferenc beszédét a DK 12. születésnapi ünnepségén itt tudod megnézni:


.

Valódi Hírek