Különös mondandója akadt Orbán miniszterének Washingtonban – itt valami nem stimmel

Furcsa közlendője akadt az USA-ban.

1956, a forradalom és szabadságharc olyan pont a történelemben, amely alapot teremt az Egyesült Államok és Magyarország számára az együttműködésre – fogalmazott Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken Washingtonban, az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen.

A tárcavezető szerint az 1956-os magyar események „két ilyen szabadságszerető népnek nagyon sok muníciót adnak arra, hogy együttműködjön”, különösen egy olyan világban, amelyben

az elmúlt évben Oroszország megtámadta Ukrajnát,

két héttel ezelőtt pedig terrorista támadás érte Izraelt. Előbbi kijelentése azért is érdekes, mert Orbán Viktor pár napja találkozott Vlagyimir Putyinnal, ám nem mert támadásról beszélni az orosz elnök előtt, inkább csak „katonai műveletet” emlegetett.

Csák János az MTI-nek adott interjúban megosztotta: Magyarországnak mindkét helyet tekintve szoros érdeke fűződik ahhoz, hogy béke legyen. Magyarország a két megtámadott ország felé nemcsak szimpátiával és együttérzéssel fordul: Ukrajnában 150 ezer magyar él, akik közül apák, fiúk halnak meg a fronton, Izraelben pedig 300 ezer magyar származású ember él – tette hozzá a politikus.

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete úgy nyilatkozott: Washingtonban és környékén nagyon sok olyan magyar él, akinek a szülei, nagyszülei, vagy ő maga az 1956-os események miatt kényszerült elhagyni Magyarországot.

Mint mondta:

„az aktuálpolitikát mindig bele lehet szőni, és talán kell is a megemlékezések sorába”.

Megállapította, hogy a menekültkérdés az 1956-os események óta csak még súlyosabb ügy lett. Beszédében ezért is emlékeztette az amerikai kormányzat jelen lévő magas rangú képviselőit azokra az óriási áldozatokra, amelyeket Magyarország hozott az Ukrajnából menekülő emberek érdekében – utalt rá.

A nagykövet arra is emlékeztette hallgatóságát, hogy Magyarország vezetői az Izrael ellen október 7-én végrehajtott terrortámadás után néhány órával elítélték a cselekedetet.

Magyarország az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciát nem most hirdette meg, hanem sok évvel ezelőtt, most pedig a kormány Magyarországon a leghatározottabban tiltott be minden olyan demonstrációt, amely a gyűlöletet és a terrorizmust ünnepli – közölte Takács.

Az október 23-a alkalmából tartott hivatalos washingtoni ünnepségen Csák János a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át Gajáry Péternek, a Magyar-Amerikai Kulturális Szövetség elnökének.

A megemlékezésen részt vett az amerikai külügyminisztérium képviselője, és számos ország Washingtonban dolgozó diplomatája, valamint amerikai magyar szervezetek vezetői.

Az ünnepségen műsort adtak a Washingtonban működő Tisza Ensemble táncegyüttes művészei, valamint Mága Zoltán hegedűművész.

Valódi Hírek