Mi a ménkű ütött Schadlék legfőbb tanújába? Valami már megint nem kóser

Borul a vádalku?

Újra F. Vivien, a VölnerSchadl korrupciós ügy koronatanúja volt a bírósági meghallgatás alanya, miután előző alkalommal többször ellentmondásba került saját korábbi vallomásával – számolt be a 24.hu.

Tavaly decemberben mi is megírtuk, hogy F. Vivien vádalkut kötött az ügyészséggel, ha bizonyítékokat ad át, mentesülhet a vádak alól.

F. Vivien hivatalosan Schadl György végrehajtójelöltje volt, valójában ő intézte a végrehajtók vezetőjének pénzügyeit, így a kenőpénzek mozgásáról is sok információval rendelkezik.

Legalábbis eddig így tűnt.

A keddi tárgyaláson azonban ezúttal is ellentmondásba került a nyomozati vallomásaiban elmondottakkal.

Például az általa nyilvántartott és könyvelt összegekről korábban azt mondta, a rögzített összegek csak arról szóltak, hogy Schadl György mennyit fizet az egyes végrehajtóknak, de azt, hogy mennyi osztalékot kap Schadl a végrehajtóktól, azt „fejben tartotta”. Ez azért érdekes, mert eddig arról volt szó, hogy a bejövő és a kimenő pénzeket egyaránt könyvelték, tehát elvben azokat a kenőpénzeket is, amelyeket a vádak szerint Schadl Völner Pálnak fizetett.

Az is elhangzott F. Vivien részéről, hogy a végrehajtói kar elnöksége alá volt rendelve Schadlnak, ám az elnökség tagjait nem tudta felsorolni. A megvásárolt végrahajtói kinevezések körülményeiről sem tudott információkat adni.

Volt olyan részlet is a vallomásában, amelyre rákérdezett Schadl védője azzal, hogy csak azt mondja, amit konkrétan tud, ne feltételezéseket. F. Vivien erre úgy felelt:

Semmit sem tudok.

Múlt kedden a koronatanú szintén sokszor hivatkozott arra, hogy nem emlékszik, nem tudja, vagy tévedett egy-egy kérdésben. Ahogy fogalmazott, korábban az ügyészségen „nem ennyire tényszerűen” hallgatták meg, és a vallomásába belekerültek a következtetései, a vélelmei és a feltételezései is.

Szólt arról is, hogy

számára az volt a tét, vagy vallomást tesz és együttműködik az ügyészséggel, vagy letartóztatják.

Elmondása szerint úgy érezte, nincs abban a helyzetben, hogy a vádhatósággal kötött megállapodás szövegébe beleszóljon. Elmondta, felvetődött Schadl Györggyel kapcsolatban egy sor vád, és őt arról kérdezték, mit tud, illetve tud-e szolgáltatni bizonyítékot bármiről. Azonban – ahogyan ő is elmondta –, amit tud, azt Schadl György elmondásából tudja.

Valódi Hírek