Rendkívüli: Óriási bajban van az Orbán-kormány – újabb nevek kerültek elő az USA súlyos döntése után

Nyomást gyakorolnának Orbánékra az amerikai szenátorok.

A republikánus szenátorok valóban nagyon komolyan gondolják, hogy leporolják az Orbán és egyes családtagjai, valamint politikustársai ellen immár évek óta a fiókban heverő úgynevezett Magnitsky-beadványt – erősítették meg a Vsquare esetleges szankciókra vonatkozó értesülését Washingtonban a hírklikk.hu-nak.

Mint megírtuk, a napokban az Egyesült Államok tájékoztatta néhány európai szövetségesét, szankciókat fognak kivetni több magyar magánszemélyre. A VSquare hírlevelében arról írt, hogy az USA listája még nem végleges, egyelőre a szankciók életbe lépésének ideje sem biztos. Annyit azonban lehet tudni, hogy az Egyesült Államok korrupciós ügyek miatt von szankciók alá néhány magyart, akik vélhetően a politikai elithez kapcsolódnak.

A hírklikk.hu friss értesülései szerint most a Magnitsky-beadvány „leporolásával” is üzenni szeretnének az Orbán-rezsimnek, hogy elfogadhatatlan a korrupciónak a hatalom egészét behálózó mértéke, illetve – írták – erőteljes jelzést szándékoznak küldeni, hogy

nem tűrik azt a bel- és külpolitikát, amely rombolóan hat a NATO-ra és az Európai Unióra.

Jelezték: nem először kerül napirendre a Magnitsky-törvény alkalmazása az Orbán-kormánnyal szemben, viszont ennek még soha nem voltak ennyire elszánt támogatói a Kongresszusban, az üggyel kapcsolatban kétpárti egyetértésre is komoly esély van – erősítették meg washingtoni források a portálnak.

A Biden-kormány már korábban felhívta rá a figyelmet, hogy azzal számolnak, Orbán Viktor a szankciók hallatán mártírnak fogja majd beállítani magát. A szankciókkal kapcsolatos információkat viszont most washingtoni szenátusi körökben is megerősítették: mint a portálnak elmondták, elővették a már évek óta az asztalfiókban lévő, a Magnitsky-törvény alapján készült két beadványt, az ügyet felkaroló republikánus szenátorok pedig rögzítették:

most valóban komolyak a szándékaik arra nézve, hogy elinduljanak a „folyamatok”.

Mint írták, a 2015-től alkalmazott törvénnyel az emberi jogok megsértői mellett a súlyos korrupciós ügybe keveredő kormányzati tisztségviselőkre és társaikra sújthatnak le: olyanokra, akik szerepet játszanak pénzmosásban, gyaníthatóan jogellenes forrásokból származó jövedelmeket élveznek és akik az illetékes adóhatóságok elől eltitkolják a bevételeiket.

Hozzátették: a Magnitsky-listára felkerülőktől

megtagadják a belépést az USA területére, elkobozzák minden, az Egyesült Államokban lévő tulajdonukat,

és tilos bármely amerikai érdekeltségű pénzintézetnek kapcsolatot tartania velük.

Washington közölte: nem csak a fékevesztett korrupció okán lenne kiemelten fontos a szankciók kivetése, az Orbán-rezsim – hangsúlyozták – egész bel- és főleg külpolitikája rombolóan hat a NATO-ra és az Európai Unióra, vagyis arra a két szövetségi rendszerre, amelynek Magyarország is része.

Elmondták, a nemzetközi helyzetre tekintettel – utaltak az izraeli és az ukrajnai háborúra – komolyak és elszántak, és

fontosabbnak tartják, hogy figyelmeztessék Orbánt.

Kiemelték: a jelenleg regnáló magyar kormány több prominensével szemben is már 2018-ban megszületett az első vádirat, amelyet a jobbközép értékeket valló washingtoni Frontiers of Freedom intézet alelnöke, Radványi Miklós nyújtott be egyet, majd megszületett a második beadvány is az Orbán-kormány ellen, amelyet a jogvédő szervezet, a Human Rights First akkori igazgatója, Melissa Hooper jegyzett.

A beadványokban

a magyar miniszterelnök, valamint további nyolc családtagja, politikustársa ellen kértek szankciókat

a feltételezett korrupciós tevékenységre és az emberi jogok megsértésére irányuló cselekmények miatt. Az érintettek névsorát is közölték: Orbán Viktor, Lázár János miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Orbán Győző, Orbán édesapja, Lévai Anikó, Orbán felesége, Mészáros Lőrinc, Orbán cimborája, Felcsút polgármestere, Tiborcz István, Orbán veje.

Amennyiben a republikánusok a fentiek szerint kezdeményezni fogják a Magnitsky-törvény alkalmazását Orbánra és körére, akkor azt száz százalékos biztonsággal végig is lehet majd vinni, ennél nagyobb kellemetlenséget pedig még rémálmaikban sem mertek volna elképzelni Orbánék.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/10/13/ujabb-kemeny-csapas-erte-orbanekat-a-plafonon-lesz-a-magyar-kormany-az-usa-sulyos-dontesetol

Valódi Hírek