Újabb kemény csapás érte Orbánékat: A plafonon lesz a magyar kormány az USA súlyos döntésétől

Szankciókkal sújtanának több kormányzati szereplőt is.

Az Egyesült Államok tájékoztatta néhány európai szövetségesét, hogy szankciókat fognak kivetni több magyar magánszemélyre – állt a minap a VSquare hírlevelében névtelen diplomáciai források alapján.

Az USA listája az értesülések szerint még nem végleges, valamint a szankciók életbe lépésének ideje sem biztos. Ugyanakkor annyit lehet tudni, hogy az Egyesült Államok korrupciós ügyek miatt von szankciók alá néhány magyart, akik vélhetően a politikai elithez kapcsolódnak. A Biden-kormány arra készül, hogy Orbán Viktor a hír hallatán mártírnak fogja beállítani magát.

Mellesleg az USA már korábban is komoly szankcióval sújtotta Magyarországot: a nyáron korlátozta hazánk részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiállított útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt.

Emellett David Pressman budapesti amerikai nagykövet nemrég arról beszélt a Telexnek, hogy keresik a módszereket, amelyekkel nyomást tudnak gyakorolni Orbánékra az orosz-ukrán háborúban képviselt álláspotjuk miatt.

Az USA ennek apropóján áprilisban szankciós listára tette az akkor budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankot. Rövidesen a magyar kormány bejelentette, hogy visszahívják az orosz kémbanknak is nevezett intézményből a delegált személyeiket. Április második felében az NBB közölte, hogy elhagyják Magyarországot és visszahelyezik a székhelyüket Oroszországba.

Valódi Hírek