FRISS: Orbán minisztere úgy tudja, a tanárokon múlik „a jövő nemzedékek sorsa”

Különös kijelentések.

„A magyar zenei és irodalmi kincset meg kell osztanunk egymással”

– vélekedett a kulturális és innovációs miniszter szombaton a Fejér vármegyei Kápolnásnyéken, ahol első alkalommal rendezték meg a Hangzó Helikon Fesztivált.

Csák János azt hangoztatta, a magyar kultúrának folyamatosan meg kell újulnia, ám eközben meg kell őriznie mindazt, ami „állandó az életben, a szépséget és a jóságot”, amelynek kifejezésére a magyar költészetnek igen mély tárháza van.

Úgy fogalmazott: a mai korban sokkal nagyobb esély van arra, hogy az emberek visszatérnek a versolvasáshoz, ha énekelve hallják a verseket.

A miniszter felidézte, hogy mintegy 20 évvel ezelőtt ismerte ezt fel a Helikon Kiadó, amely elindította a Hangzó Helikon sorozatot, és akkor senki nem gondolta, hogy ebből ekkora siker lehet, hiszen több mint 100 ezer példány elkelt a szépen illusztrált verseskönyvekből és a hozzájuk kapcsolódó CD-kből.

Csák János azt mondta, Kápolnásnyék szimbolikus hely a magyar kultúrában, hiszen itt született Vörösmarty Mihály.

„A Hangzó Helikon Fesztivál azt mutatja meg a látogatóknak, hogy miként lehet magyar költők műveit kiváló zenészekkel, zenekarokkal népszerűbbé tenni, és ezt már gyerekkorban el kell kezdeni, ezért van a fesztiválon délelőtt gyerekműsor, délután felnőttműsor, este pedig jazz-rock műsor”

– fűzte hozzá.

A tárcavezető a rendezvényen elmondta, a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény egyben jótékonysági program is, hiszen a belépőjegyekből befolyt összeget a Magyar Kodály Társaságnak ajánlották fel a szervezők. Arra is felhívta a figyelmet, hogy „a pedagógusok és családtagjaik ingyenesen beléphetnek a fesztiválra, ezzel

igyekeznek kifejezni megbecsülésüket a tanárok irányába, akiken nagyban múlik »a jövő nemzedékek sorsa«”.

A sajtóanyag szerint a fesztivál a kulturális szerepvállalás erősítését, a magyar fiatalság megszólítását és a hazai kulturális örökség bemutatását tűzte ki céljául. A kulturális tárca több mint 43 millió forinttal támogatta az esemény megszervezését.

(MTI)

Kapcsolódó:

Videóval: Népszerű művészek leszaggatták a könyvekről a kormány ukáza miatt felhelyezett fóliákat a Libriben

Világhírű könyv miatt büntették meg a Librit az Orbán-kormány fóliaőrületéért

https://nyugatifeny.hu/2023/07/03/rakapcsoltak-orbanek-elindultak-a-razziak-retteghetnek-a-konyvkiadok-magyarorszagon

Valódi Hírek