Mi folyik itt? Palesztinbarát tüntetést szerveznek Budapesten a külügyminisztérium elé

Egyre fokozódik a helyzet.

Mint ismert, Izraelben hadiállapotot rendeltek el, miután az iszlamista Hamász terrorszervezett megtámadta az országot. Khaled Meshaal, a Hamász volt vezetője arra kérte a muszlim világot, pénteken egységesen tüntessenek a palesztinok mellett és csatlakozzanak az Izrael elleni harcokhoz.

„Az arab és iszlám világ terei és utcái felé kell indulnunk”

– fogalmazott a terrorszervezet vezetője.

Mindeközben az Index beszámolójában arról írt, hogy Budapesten egy palesztinbarát szervezet péntekre „szimpátiatüntetést” szervezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete elé. A lap érdeklődésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ az üggyel kapcsolatban az alábbi választ küldte:

„A terrorizmus elfogadhatatlan, Magyarország Izrael mellett áll.”

A Hamász volt vezetője a demonstrációkat péntekre hirdette meg, erről a Reutersnek küldött nyilatkozatában tájékoztatott. Meshaal kijelentései ugyanakkor homályosak, nem egyértelmű, hogy pontosan mire gondol, „felvetései” konkrétumokat nem tartalmaznak. A Fox News közlése szerint a Hamász volt vezetője a világon élő valamennyi muszlimot szólítja fel, hogy tiltakozzanak Izrael ellen, és vegyenek részt a háborúban.

„Jordánia törzsei, Jordánia fiai, Jordánia testvérei, ez az igazság pillanata, és a határok közel vannak hozzátok, mindannyian tisztában vagytok a felelősségetekkel”

– közölte Meshaal.

„Minden tudósnak, aki dzsihádot tanít, mindenki, aki tanít és tanul, ez a pillanat, (az elméletek) alkalmazásának pillanata”

– tette hozzá.

Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia koronahercege és Ebrahim Raiszi, Irán elnöke csütörtökön először „tárgyaltak” telefonon a háború kirobbanása óta. Raiszi közölte: Iránnak és Szaúd-Arábiának „támogatnia kell az elnyomott muszlim nemzetet, a palesztinokat ebben a kritikus helyzetben”. A fejlemények tükrében kijelenthető:

jóval súlyosabb konfliktus kezd kibontakozni, amelynek már globális következményei lehetnek.

A Hamász volt vezetőjének kijelentései után a lap több zsidó szervezettel is felvette a kapcsolatot, valamint a rendőrségnek és a Miniszterelnökségnek is küldtek kérdéseket. Megyeri Jonatán rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kommunikációs igazgatója válaszában közölte: annak dacára, hogy a magyarországi zsidó közösségek európai, sőt világviszonylatban is nagy biztonságban vannak, az Izraelt ért brutális támadás és a zsidókat ért fenyegetések miatt azonnal megerősítették az intézményeik védelmét.

„A hazai rendvédelmi szervekkel és hatóságokkal szoros együttműködésben iskoláink, zsinagógáink és más intézményeink a korábbinál is szigorúbb, állandó fegyveres védelmet kaptak. Sajnos az elmúlt napokban több gyanús eset is volt, amelyek mindegyikét a rendvédelmi szervek és biztonsági szolgálataink hathatós segítségével sikerült azonosítani, és azokkal szemben kellő hatékonysággal eljárni”

– közölte.

Kiemelte: egy palesztinbarát szervezet péntek délutánra „szimpátiatüntetést” szervez a Külgazdasági és Külügyminisztérium elé.

„Figyelembe véve a Hamász terrorszervezet Katarban, békében tartózkodó korábbi vezetőjének felhívását, a leghatározottabban kérjük a magyar kormányt és a jogkörrel rendelkező szerveket:

ne engedélyezzenek

a zsidó közösségek és valamennyi, magát embernek tartó személy méltóságát súlyosan sértő megmozdulást”

– mondta a portálnak a szervezet kommunikációs igazgatója.

Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke elmondta: „nem lehet elhallgatni azt az aggasztó tényt, hogy Európa és Észak-Amerika több országában zajlottak le olyan Izrael-ellenes demonstrációk, amelyek ellen a helyi hatóságok nem léptek föl megfelelő eréllyel. Ugyanakkor nagy öröm számunkra, magyar zsidók számára, hogy Budapesten és Magyarországon gyilkos terroristákat ünneplő tömegtüntetés nem fordult elő idáig”.

„Reméljük, a kormány az ország társadalmi érdekeinek – amelyeknek alkotmányos része a zsidóság – megfelelően kezeli majd a helyzetet”

– emelte ki.

A Tett és Védelem Alapítvány hangsúlyozta: megütközve szembesültek azzal, hogy egy palesztinbarát szervezet péntek délután négy órára gyűlést jelentett be: Jelezték: a Hamász terrorszervezet hétvégi támadásai után 1300 lemészárolt ártatlan áldozat, lefejezett csecsemők, elrabolt gyerekek, megerőszakolt nők, meggyalázott holttestek maradtak.

„Most arra kérnek minket, közösen ünnepeljük a gyalázatos tettek elkövetőit, az elvetemült terrorista söpredéket, akik

nemhogy bátornak, de embernek sem nevezhetők. Nem különb az sem, aki közösséget vállal velük!”

– írták.

„Magyarország az elmúlt évtizedben következetesen kiállt a magyar zsidóság és Izrael állam mellett. Szemben számos nyugat-európai országgal, ahol ezrek, tízezrek ünnepelték és éljenezték a palesztin tömeggyilkosokat, Magyarországon ilyentől soha nem kellett tartani”

– hívták fel a figyelmet, majd felszólították a magyar kormányt: ne engedélyezzék a pénteki palesztinbarát megmozdulást.

A lap felidézte, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tavaly januárban beszélt arról, hogy a miniszterelnök „zéró toleranciát vezetett be az antiszemitizmus ellen”. Úgy vélte, Orbán Viktor volt az első magyar miniszterelnök, aki nyilvánosan elismerte, hogy Magyarország bűnt követett el a holokausztot illetően, hiszen – fogalmazott a miniszterelnök – „vétkezett, amikor nem védte meg zsidó polgárait”.

Szalay-Bobrovniczky Vince társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, a napokban a lapnak úgy nyilatkozott:

„A magyar kormány mélységesen elítéli azt az aljas és sunyi terrortámadást, ami a napokban történt. Izraellel együtt érzünk, támogatjuk őket, amiben tudjuk, és amiben a két fél meg tud állapodni. A kormány természetesen elismeri Izraelnek azon elidegeníthetetlen jogát, hogy megvédje saját magát.”

Valódi Hírek