Jön a meglepi: Kilőtték a forinterősödést biztosító kulcsfontosságú lábat

Ez az elemzőket is megdöbbentette.

Az előzetes várakozásoknál jelentősen magasabb megtakarításokkal rendelkezett az Amerikai Egyesült Államok lakossága 2021 végén, mint amire az elemzők számítottak. Az amerikai jegybank, a Fed ugyanis korábban 2200 milliárd dolláros megtakarítási állománnyal számolt, azonban a pandémia alatt keletkezett kényszermegtakarítások összege végül több mint 2400 milliárd dollár volt hívta fel a figyelmet Virovácz Péter és Szőnyi Dávid, az ING Bank két elemzője a G7-nek írt összefoglalóban.

Hangsúlyozták: a fentiek alapján kijelenthető, hogy a lakosság kevesebbet költött a Covid-járvány alatt, ezért fordulhatott elő, hogy a vártnál nagyobb megtakarítást halmozott fel az USA társadalma. A Covid idején felhalmozódott megtakarításokból 1750 milliárd még mindig a lakosság rendelkezésére áll, ami 700 milliárddal több a korábban vártnál. Ez az össszeg a GDP 2,5 százalékának felel meg.

A lakossági tartalékok magas szintje miatt a jegybank úgy érezheti, hogy érdemes magasan tartani a kamatokat, hiszen az hozzájárul ahhoz, hogy erős legyen a dollár. A kockázatmentes hozam pedig elszívja a pénzt a feltörekvő gazdaságoktól, így például Magyarországtól is.

A fenti tényező – minden más változatlansága mellett – pedig gyengébb forintárfolyamhoz vezet, jegyezték meg az elemzők. A dollár gyengülése hozzájárulhatott volna a kockázatnövelési hajlandóság növekedéséhez, azonban az elmúlt hónap eseményei tükrében ez a lehetőség elillanni látszik.

{T}ehát az év végi 370–375 körüli euró/forint-előrejelzésünk alatti egyik tartó pillér összerogyni látszik, így pedig már egyre inkább csak az Európai Unióval kötött megállapodás reménye táplálja az egyre optimistábbnak tűnő várakozást”

– összegeztek az ING Bank elemzői.

Valódi Hírek