Mi a fene folyik itt? Orbán már azzal vádolja az EU-t, amit ő maga tesz éppen

Újabb szócsata alakult ki az egykori Twitteren.

„Egy újabb szabadságellenes brüsszeli javaslat: a média feletti totális kontroll megteremtése. Mi, közép-európaiak, láttunk már hasonlót a múltban. Ezt hívták Kominformnak és Reichspressekammernek. Soha többé!”

– ezeket a sorokat posztolta Orbán Viktor a minap az X nevű közösségi platformon.

A bejegyzés apropója, hogy kedden az Európai Parlament rábólintott a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályjavaslatra. Az EU-nak a törvénnyel éppen az ellenkezője a célja annak, amit Orbán állít:

megakadályoznák a külső nyomásgyakorlást az újságírókkal szemben.

Az Európa Tanács pár hónapja már hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen az újságírók biztonságát szolgáló nemzeti cselekvési tervek kidolgozása. Az EU ugyanis elítéli az újságírókkal szembeni fenyegetéseket, valamint az erőszak minden formáját, ezért a közösség támogatja a média veszélyben lévő munkatársait és fellép az információk manipulálása, valamint a külföldi beavatkozások ellen.

A hazai médiaszabadságot – a jogállamisággal, valamint a demokráciával párhuzamosan – többen is megkérdőjelezték már, köztük Svédország is, akiknek a NATO-csatlakozását e kijelentések miatt nem akarja jóváhagyni az Orbán-kormány.

Mellesleg a közösség nincs elragadtatva a magyar médiaszabadságtól: egy tavaly májusi kutatás például a harmadik legrosszabb helyre sorolta az országot, de azt megelőzően júliusban Orbán Viktort a sajtószabadság ellenségei közé sorolta a Riporterek Határok Nélkül.

A DK a napokban jogerősen pert nyert közérdekű adatigénylés kapcsán, így az MTVA-nál dolgozó kormánypárti propagandisták fizetési adatai már nem maradhatnak titokban.

A miniszterelnök friss posztja alatt Elon Musknak, az X tulajdonosának véleménye is megjelent a médiaszabadságot illetően – szúrta ki a 444.hu. A milliárdos azt kommentelte a bejegyzés alá:

„Abszolút”.

Musk meglátására Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy nevetős emojival reagált, valamint számonkérte az üzletembert, hogy a törvény melyik részével akadt problémája. Hozzátette, hogy privátban nyugodtan fejtse ki neki a véleményét.

Mellesleg nemrég a német külügynek ugrott neki Musk: akkor egy bevándorlókat szállító csónak kapcsán alakult ki szópárbaj az X-en. A vitához Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is hozzászólt: rögvest embercsempészetről és a német kormány asszisztálásáról osztotta az igét.

Valódi Hírek