Sokkoló információk az Európa Tanácstól: Orbánék ettől nagyon durván ki fognak akadni

Veszélyben Orbán médiabirodalma.

„Mivel az újságírókra és más médiaszereplőkre számos európai országban egyre nagyobb mértékben nehezedik indokolatlan nyomás, megfélemlítés, erőszak és a munkájukba való beavatkozás egyéb formái, sürgőssé vált az újságírók biztonságát szolgáló nemzeti cselekvési tervek kidolgozása”

– írta Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára kedden a sajtószabadság május 3-án esedékes világnapja alkalmából kiadott közleményében kedden.

A főtitkár szerint a politikusoknak el kell ítélniük az újságírók elleni minden fenyegetést vagy támadást. Arra is kitért, hogy a kormányoknak fokozniuk kell az újságírók védelmét, valamint a médiaszereplők elleni bűncselekmények elkövetőivel szemben hatékonyabban kell fellépni.

Az Európa Tanács 2023-as jelentése rávilágított a médiaszabadság romlására, különösen Oroszországban és Fehéroroszországban. A tanács ezért

terveket dolgozott ki, hogy útmutatást adjon a kormányoknak az újságírók biztonságának megőrzésére.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy mindenkinek joga van a beavatkozás nélküli véleményalkotás és a véleménynyilvánítás szabadságához.

Az EU elítéli az újságírókkal szembeni fenyegetéseket, valamint az erőszak minden formáját, ezért a közösség támogatja a média veszélyben lévő munkatársait és fellép az információk manipulálása, valamint a külföldi beavatkozások ellen.

A sajtószabadság védelme egyetemes feladat, amely nem ismer határokat, így a kormányokkal és civilekkel együttműködve szeretnék megerősíteni a média függetlenségét.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek