Hetek óta nem látott fordulatot jelentett be Orbán embere: Ez még a török diktátort is meglepheti

Mi lehet a háttérben?

Németh Zsolt szerint a képviselők az igenre fognak nyomni, amikor Svédország NATO-csatlakozásáról döntenek. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke a Szabad Európának adott friss interjújában elmondta: úgy véli, még a törökök előtt megszavazza a magyar kormány a svédek NATO-csatlakozását.

Elmondása szerint Magyarország támogatja a skandináv ország NATO-tagságát, csupán technikai kérdés, mikor kerül sor a ratifikációra. Ugyanakkor több kormánypárti politikus szerint felmerültek bizonyos hátráltató tényezők. Orbán emberei azon kapták fel a vizet, hogy a svédeknél egy olyan kisfilm terjed, amely megkérdőjelezi a hazai demokráciát.

Kövér László házelnök egyenesen azt közölte, hogy ilyen szövetségesre nincs szükségünk, és nem biztos, hogy a svédek NATO-csatlakozását meg kell szavaznunk.

Mellesleg a kormányt már korábban szíven ütötte a svédek kritikája a hazai jogállamiságot és demokráciát illetően. Orbánék régóta halogatják a ratifikációt: tavasszal még egy delegációt is küldtek az északi országba, hogy megnyugtassák képviselőiket a svéd kritika után.

Németh szerint azonban

közel van a ratifikáció, a svédek tagsága nem Magyarországon fog múlni.

Hozzátette, folyamatosan tárgyalnak Törökországgal.

Ugyanakkor Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is jelezte nemrég:

„A kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a svéd NATO-csatlakozás ügyében, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített hazug filmmel kapcsolatban.”

Ezzel kapcsolatban Németh úgy fogalmazott: az oktatófilmhez hasonló esetek nélkül jobb szövetség alakulhatna ki. Bár a film 2019-es, Németh szerint a probléma most aktuális, mert most jelentkeznek a svédek a NATO-ba.

Valódi Hírek