Hatalmas káosz Orbán cimborájának győzelme után: Újabb fordulatot vett a szlovák választás

Zajlanak a koalíciós tárgyalások.

Robert Fico exkormányfő a miniszterelnöki posztot magának akarja, a parlament elnöki posztját adná a harmadik helyezett párt elnökének, lehetséges koalíciós partnerének Peter Pellegrininek írta meg pénteken a napunk.sk.

A szeptember 30-ai szlovák választások előtt elemzésünkben mi is azt jósoltuk: előállhat olyan helyzet a koalíciós tárgyalások során, hogy hiába nyer a két nagy párt, a baloldali populista Smer vagy a jobbközép liberális Progresszív Szlovákia (PS), a miniszterelnök végül a harmadik párt, a Hang-Szociáldemokrácia elnöke, Peter Pellegrini lehet.

A választást ugyan simán nyerte Robert Fico pártja, a Smer, de így is kell találnia legalább két koalíciós partnert maga mellé, hogy a 150 fős parlamentben 76 fős többséget tudjon maga mögött. A szavazatok 99,98%-os feldolgozottsága alapján a Smernek 42 mandátuma lett, míg a dobogó második helyére befutó PS-nek 32, a harmadik Hangnak pedig 27. Továbbá az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) 16, Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 12, Szabadság és Szolidaritás (SaS) 11, Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pedig 10 mandátumot nyert el.

A szlovákiai magyar lap szerint a KDH is kizárta, hogy bármelyik párttal koalícióra lépjen a kormányalakítás kedvéért, így az már biztossá vált, hogy

Ficónak és Pellegrininek a szélsőjobboldali SNS-t kell koalíciós partnerként kijelölniük a kormányalakításhoz.

Vagy legalább arról meggyőzni, hogy kívülről támogasson egy kisebbségi kormányt.

Fico ragaszkodása a miniszterelnöki székhez ugyanakkor okozhat még fejfájást neki.

Hiába nyerte meg a választást, egyáltalán nem tűnik sétagaloppnak a koalíció összerakása és annak esetleges vezetése sem.

Valódi Hírek