Fontos változás jön az adózásban: Súlyos bírság vár arra, aki nem lesz résen

Azért alapvetően egy könnyítésről van szó.

A régi vicc szerint amikor a székely felesége számonkéri férjét, hogy miért nem mondja neki sűrűbben, hogy szereti, az öreg így felel:

Ha majd változás lesz, szólok.

Ezt a logikát követve készült el az az új törvényjavaslat, amely jelentősen csökkentheti az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terheit.

Az Adózóna információi szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény Országgyűlés előtt lévő módosítása lehetővé teszi a magánszemély számára, hogy az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatát – hasonlóan a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményéhez tett nyilatkozathoz – ne kelljen évente újból megismételnie, ha nem történt változás.

Ez számottevően csökkentheti a munkáltatók, kifizetők adminisztrációs terheit, sőt, a papír alapú környezetkárosítást is,

mivel év elején nem kell újra meg újra nyilatkozatokat kitölteni, iktatni, sürgetni stb.

Ugyanakkor nagyon oda kell figyelmi, mert ezzel nő az adózó felelőssége is. Ha ugyanis évekkel később változás áll be (pl. felnő a gyerek, és már nem jár utána adókedvezmény), és ezt az adózó elfelejti bejelenteni,

a jogosulatlanul érvényesített kedvezmény miatt bírság jár.

Az új előírásokat első alkalommal a 2023. december 31-ét követően tett adóelőleg-nyilatkozatok esetében kell majd alkalmazni.

Valódi Hírek