Súlyos kérdést szegeztek Szijjártónak: A miniszter elismerte, mégis meggondolhatja magát az Orbán-kormány

Külügyminiszterünk kreativitása határtalan ezen a téren.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten

levette az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t.

A magyar bankóriás korábban azért került fel a listára, mert Vlagyimir Putyin hódító háborújának megindítása után is folytatta tevékenységét Oroszországban.

A tiltás jó indok volt arra, hogy az orosz Barátság-érdemrenddel kitüntetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre hivatkozva blokkolja az Európai Unió 500 millió eurós, Ukrajna megsegítésére szánt csomagját.

Egy jó irányba tett lépésnek nevezte a hétfőn történteket Szijjártó Péter egy mai sajtótájékoztatóján. A külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére – miután Kijev levette a listáról az OTP-t, akkor most már megszavazza-e a kormány ukrán fegyverszállításra az uniós békekeretről az 500 millió eurót? – azt válaszolta: az, hogy felrakták „teljesen nevetséges indokok alapján” az OTP-t erre a listára, bármikor megtörténhet a jövőben is.

“Ukrajna budapesti nagykövetével azt a kérést közöltük, hogy az ukrán korrupcióellenes ügynökség delegációja minél előbb jöjjön Budapestre, hogy meg tudjunk tárgyalni egy olyan megállapodást, mely garanciát jelent arra, hogy a jövőben ilyen döntés nem születik”

– mondta a miniszter, hozzátéve: arra várnak tehát garanciát, hogy nem teszik fel majd később sem önkényesen az OTP-t erre a listára.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek