Mi a fene folyik itt? Súlyos törvénymódosításra készülnek Orbánék – teljesen átírnák az eddigi játékszabályokat

Már korábban is fontolgatták a módosítást.

Benyújtotta a kormány a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény, valamint a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot kedden.

Ahogy korábban írtuk, a jegybank mintegy 400 milliárd forintnyi mínuszt könyvelhetett tavaly. Az összeget az eredménytartalékuk csak részben fedezte, de az MNB saját tőkéjét pozitív tartományban tudta tartani. A várakozások szerint azonban év végére ez negatív tartományba fordul, így

2024-ben költségvetési térítésre lenne szükség.

Ez az állam feladata lenne, ám Orbán Viktoréknak nem igazán állt szándékukban intézkedni a jegybank veszteségét illetően. Még júliusban közölték: átírnák a törvényt,

amely szerint a költségvetést nem terhelné az MNB mínusza.

Jelezték, hogy az uniós tagállamok például többféle megoldást alkalmaznak a hasonló helyzetek kezelésére: eredménytartalékkal, akár kormányzati tőkeemeléssel oldják meg a problémát.

A jelenlegi módosítás szerint az MNB veszteségét a középtávon várható nyereségből pótolnák. Mellesleg az Európai Központi Bank nemrég elfogadta a kormány javaslatát a jegybanktörvény módosítását illetően.

A kormány szerint az új szabályozás rugalmasabb megközelítést tesz lehetővé, valamint hatékonyabb azáltal, hogy nem a tőkepótlás konkrét módját, hanem az EKB által meghatározott állapot elérését célozta meg.

Mindemellett a jövőben a Költségvetési Tanács szerepe is változna: a központi költségvetésről szóló törvény tervezete alapján nyomon követné az MNB saját tőkéjének megfelelő szintjét. A tanács december 8-ig dönt arról, hogy a jegybank megfelelő tőkeellátottsága érdekében szükséges-e jövőre a központi költségvetés terhére térítést nyújtani.

(via telex.hu)

Valódi Hírek