Mi lesz ebből? Nagy pácba kerülnek Matolcsyék, ha ezt meglépi a kormány

Súlyos módosításra készülnek.

Megírtuk, hogy tavaly mintegy 400 milliárd forintnyi mínuszt könyvelhetett az MNB. Az összeget az eredménytartalékuk csak részben fedezte, de a jegybank saját tőkéjét pozitív tartományban tudta tartani. A várakozások szerint azonban év végére ez negatív tartományba fordul, így 2024-ben költségvetési térítésre lehet szükség.

Ez az állam feladata lenne, de egyelőre

nincs nyoma a térítési szándéknak,

amelynek szerepelnie kellene a jövő évi költségvetésben. Tavaly decemberben ugyan módosítottak a törvényen, amely alapján a büdzséből a különbözetet 5 éven belül, évente egyenlő részben téríti meg az állam.

Emellett arra is kitérnek, hogy mi a teendő, ha a jegybanknak az 5 év alatt újabb mínusza keletkezik. Ekkor a központi költségvetésnek újabb térítési kötelezettsége keletkezik, vagyis:

„a központi költségvetés biztosítja, hogy az MNB saját tőkéje huzamosabb ideig ne maradjon a jegyzett tőke szintje alatt.”

Róna Péter közgazdászprofesszor szerint a törvényszöveg „zagyvalék”.

Véleménye szerint az Európai Központi Bank (EKB) nem örülne annak, ha a nemzeti bank 5 évig megfelelő tőke nélkül működne.

A magyar kormány azonban nem aggódik: ismét átírnák a törvényt, amely szerint a költségvetést nem terhelné az MNB vesztesége. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára szerint ez olyan változtatás lehet, amely 2024-ben sem igényli az MNB tőkepótlását.

Elmondása szerint a jegybank tevékenységét nem befolyásolja a saját tőke összege. Továbbá közölte, hogy más uniós tagállam jegybankjánál is negatívba fordult az összeg – Csehországban és Szlovákiában.

Hozzátette, hogy számos tagország jegybankja veszteséggel zárta 2022-t.

Az uniós tagállamokban többféle megoldást alkalmaznak a helyzet kezelésére: eredménytartalékkal, akár kormányzati tőkeemeléssel oldják meg a problémát.

Az államtitkár szavaiból az vehető ki, hogy kedvező EKB-vélemény után benyújtják a törvénymódosító javaslatot. Az eredményre még várni kell, de annyi biztos, hogy

az előző magyar törvénymódosítás sem nyerte el a tetszésüket.

Az EKB szerint ugyanis fontos a jegybank függetlensége, megfelelő tőkeellátottsága. Meglátásuk szerint kerülni kell, hogy egy adott ország jegybankjának saját tőkéje hosszú ideig a kötelező szint alatt legyen.

(via 24.hu)

Valódi Hírek