Ez fájni fog: Lebuktak Orbánék, ennyivel kell többet kiperkálnunk miattuk januártól a tankolásért

Kreatívan számolnak.

Literenként nettó 13, bruttó 17 forinttal tervezi túladóztatni a hazai autósokat az Orbán-kormány

– erre a következtetésre jutott a Népszava, utánaszámolva a januárra ígért jövedékiadó-emelésnek.

A jövedéki adó eleve a kormány hibájából csökkent 2020-ban az EU által megkövetelt szint alá. Az EU elvárása ugyanis 12 éve változatlan: benzin esetében 35,9, gázolajnál pedig 33 eurócent. Tehát nem az EU emelt, hanem a magyar fizetőeszköz lett az elmúlt években annyival gyengébb, hogy a forintban meghatározott adó már nem fedi az uniós előírást.

Bár ez a helyzet már évek óta fennáll, Magyarország eddig haladékot kapott a módosításra. De ez a haladék 2024 januárjában lejár.

Az uniós szabályok szerint a nemzeti fizetőeszközben meghatározott minimumszintet az előző év október eleji euróárfolyam alapján kell meghatározni, szükség esetén emelni. Ez alapján a jelenlegi árfolyamot figyelembe véve csak nettó 20 – bruttó 25 – forintos emelés lenne elkerülhetetlen a tervezett januári, nettó 33 – bruttó 41 – forintos emelés helyett.

A trükk ott van, hogy a kormány a 2024-es költségvetés korai elfogadására hivatkozva nem a mostani, hanem a tavaly október 1-i, rekordgyenge, 425 forintos euróárfolyamot veszi figyelembe, így szerezve extra bevételt.

És ezt nemcsak az autósok fogják megérezni, hanem a benzinár-emelkedés infláció-növelő hatása miatt mindenki.

Valódi Hírek