Súlyos dolgok derültek ki a Jordániában lezuhant magyar fitneszedző haláláról

Nem volt képesítése a túravezetőnek.

Megírtuk, hogy egy szikláról lezuhant Jordániában a népszerű magyar fitnesztréner, miután egy fényképet akart készíteni, de megcsúszott. Sajtóhírek szerint Kozma Zsuzsa állítólag felmászott egy sziklára, ahol megpróbált egy szelfit készíteni, de megcsúszott, és lezuhant.

Később kiderült, Kozma Zsuzsáról tévesen terjedt el a közösségi médiában, hogy szelfizés közben érte a tragédia, ugyanis az elhunyt fia cáfolta ezen értesüléseket az RTL Híradónak. Szerinte édesanyja a tájat fotózta, amikor lezuhant egy szikláról Jordániában. Elmondta, családját, kollégáit és követőit rendkívül megrázta Kozma Zsuzsa halála.

A naphíre.hu értesülései szerint viszont a túrát szervező magyar férfinek nem volt képesítése. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nem ez az első tragédia a férfi által szervezett túrákon. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség közölte: nincs megnyugtató törvényi szabályozás jelenleg Magyarországon az ilyen jellegű esetekre.

„Kozma Zsuzsanna Jordániában, szervezett túra közben zuhant le egy magas szikláról, ennek következtében élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. A túrát Hencz G. Tamás szervezte,

akinek hegyi túravezetői vagy hegyivezetői képesítése nincs.

Sajnos Hencz G. Tamás által szervezett túrán korábban is történt a mostanihoz nagyon hasonló szintén tragikus kimenetelű baleset”

– írták az MHOK honlapján, hozzátéve: úgy látják,

mindkét baleset elkerülhető lett volna,

amennyiben a túrákat egy kompetens, képzettséggel és jogosultsággal rendelkező szakember vezeti.

„Meggyőződésünk, hogy ameddig a hazai törvényhozás nem alkotja meg a magasban végzett szabadidős sporttevékenységek oktatását, valamint az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat szabályozó jogi kereteket, addig

a mostanihoz hasonló tragikus balesetek száma csak növekedni fog”

– hangsúlyozták.

A túrát szervező Hencz Tamás korábban Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést arról, hogy hazafelé tartanak Jordániából, „Zsuzsa nélkül”. Hosszú bejegyzésében arról is írt, hogy mi történt az ő nézőpontja szerint azon a napon, amikor a tragédia megtörtént.

„A baleset Jordaniában, hétfői hajnali órákban történt. A társaságunk egy fennsíkon várta a napfelkeltét, fotóztunk, pihentünk, beszélgettünk. Zsuzsanna – valószínűsítem –, csendre vágyhatott, szerette volna egyedül élvezni a látványt, ezt a pillanatot. A csoporttól eltávolodott, majd egy távolabbi sziklaformátumra kapaszkodott fel. Itt többen láttuk, hogy fotókat készít, talán meditál, jógázik, mint ahogy azt tette egyéb napokon is”

– írta bejegyzésében, majd kitért a baleset részleteire is.

„A visszaút során a sziklaformátumról lemászva érhette a baleset, nem láttuk pontosan, de mintha csak egy kézzel támaszkodott volna a sziklafalnál. Valószínűsíthető, hogy egyensúlyát vesztette, megbotlott és nem tudott korrigálni. A sikítást hallottuk, azonnal abba az irányba fordultunk, néhányan láttuk a mozdulatait de

a fennsík terep adottságai miatt nem volt követhető mi történt vele.

Volt, aki szaladt hogy lássa hogy van, volt aki összeesett, más mozdulni sem tudott. Azonnal tárcsáztuk a 911-et, de mire a mentők helyszínre érték már nem tudtak segíteni. Mi mindannyian a tragédia hatása alatt vagyunk, a történtek feldolgozásához időre lesz szüksége mindenkinek.

A jordániai hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit”

– írta a férfi bejegyzésében, aki egyúttal részvétét fejezte ki minden érintettnek.

(Tamás G. Hencz/Facebook)

Valódi Hírek