Ez most komoly? Gulyás Gergelyék maguk ismerték be, személyesen dönt a kancelláriaminiszter a botrányt okozó gyárakról

Nem semmi!

Megírtuk múlt hét pénteken, hogy egy Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet értelmében Orbán Viktorék arról határoztak, hogy innentől kezdve már nem büntetik meg a szabálysértést elkövető akkumulátoripari üzemeket – amelyre egyébként számos példa volt a közelmúltban –, hanem helyette inkább szerződést fognak kötni velük.

Azt is megírtuk, hogy emiatt Jávor Benedek szerint Lantos Csaba „nyílt hazugságot közölt a sajtóval, elvesztette szavahihetőségét és egy közjogi pozícióhoz elengedhetetlen minimális közbizalmat, ezért haladéktalanul távoznia kell”.

A lex-Bátonyterenye nevet viselő törvényről szakértők is azt gondolják, hogy az akkumulátorgyárak számára akarják lehetővé tenni a döntéshozók a környezet gátlástalan szennyezését.

A 24.hu rákérdezett az Energiaügyi Minisztériumnál és Gulyás Gergely kancelláriaminiszternél is, igaz-e az, hogy a kormány csak a kohászati üzemekre szűkíti le a törvény hatályát, elsősorban azért, hogy a Dunaferr megmenthető legyen. A Miniszterelnökség válaszolt a lapnak:

„A tegnap megjelent kormányhatározat egyértelművé teszi, hogy a környezetvédelmi hatósági szerződés a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter hozzájárulásával köthető meg. Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón világossá tette, hogy a korábbi rendelet csak és kizárólag a már működő kohászati gyárakra vonatkozik,

az erről szóló miniszteri utasítás is hamarosan meg fog jelenni.”

Ez lényegileg azt jelenti, hogy

Gulyás Gergely dönthet majd arról, hogy egy környezetszennyező gyár tovább üzemelhet-e.

Ez viszont

törvénysértő,

ugyanis az általános közigazgatásai rendtartásról szóló törvény 9. paragrafusa kimondja: „a hatóságtól a hatáskörébe tartozó ügy nem vonható el”.

Valódi Hírek