Mi lesz ebből? Az álláspiaci szakértő elárulta, miért jönnek Magyarországra az ázsiai vendégmunkások

Van ahol több pénzt kereshetnek, mint itt.

„Habár az osztrákok sokáig innen szívták el az egészségügyben és az idősgondozásban szükséges munkaerőt, mára már itt sincs elég munkavállaló, így ők is Fülöp-szigetek felé fordultak. A keleti, ázsiai munkavállalók iránt nemcsak Magyarország részéről van óriási érdeklődés, hanem Európa szinte minden országából”

– mondta a Világgazdaság makrogazdasági podcastjében, a Bruttó legújabb adásában Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője.

Mi is megírtuk, hogy egy soproni szociális intézményben ázsiai vendégmunkásokkal palástolnák a munkaerőhiányt, ugyanis mindenki Ausztriába jár már át dolgozni a magyarok közül.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a magyar kormány

tízezer vendégmunkásra számít a Fülöp-szigetekről.

Varga Ferenc bér- és munkaügyi árnyékminiszter éppen ezért azt nyilatkozta: „amíg az Orbán-kormány külföldi vendégmunkásokat hoz az országba, addig az árnyékkormány szerint inkább a magyar dolgozóknak és szakembereknek kell ugyanazért a munkáért ugyanakkora fizetést adni, mint az Európai Unió más országaiban”.

Karácsony Zoltán a podcastban elmondta: „legalább két-háromszoros bérkülönbségre van szükség ahhoz, hogy vonzó legyen egy adott ország a vendégmunkások számára”, jelenleg pedig Magyarországon nagyjából kétszer annyit kereshet egy filippínó vendégmunkás, mint odahaza. De nyilvánvalóan az osztrák bérekkel továbbra sem tud versenyezni a magyar, így pedig nem kizárható, hogy az

ideérkező vendégmunkások hamar továbbállnak majd nyugat felé.

Valódi Hírek