Keményen lesújt az EU: Már majdnem sínre került az Orbán-kormány ügye, de most megint ráfázhat a Fidesz

Két uniós vizsgálat is indul.

Az Európai Bizottság két (magyar szempontból fájdalmas) vizsgálatra is készül: a kínai egészségügyi termékeket és a vasúti beruházásokat is eljárás alá vonhatják – írta a Politico.

Az EU szerint Kína visszaél az Unió kereskedelmi nyitottságával. Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi vezetője a pekingi Csinghua Egyetem tartott felszólalásában felszólította Kínát: teremtsen igazságosabb üzleti környezetet. Továbbá figyelmeztetett, hogy az európai vállalatok kivonulhatnak a kínai piacról, ha továbbra is fennállnak a kínai fél miatt fellépő problémák: a kölcsönösség hiánya, a beszerzésekhez való egyenlőtlen hozzáférés, valamint a diszkriminatív előírások és biztonsági követelmények.

Dombrovskis az EU–Kína kapcsolatok összetettségét is kiemelte az Oroszország által Ukrajna ellen vívott háború fényében. Ezt a „legerősebb ellenszélnek” nevezte, amely szerinte a két fél eltávolodását hozhatja.

A kereskedelmi biztos a tervek szerint a kínai kormány tagjaival is tárgyal. Amennyiben ez sikertelen lesz, az EU mérlegeli, hogy újabb vizsgálatokat indít a kínai gazdaságra érzékeny területeken, mint az orvosi és a vasúti ágazatban, ahol az uniós országok nyitottabbak voltak a kínai termékekkel szemben, mint fordítva.

Ezek a vizsgálatok Orbánékat is nagyon kellemetlenül érintenék.

A Budapest–Belgrád vasútvonal esetében a projektet ellehetetlenítő lépés lehet egy új uniós korlátozás,

hiszen (a más okból éppen álló) 750 milliárd forintos építkezés 80 százalékát kínai hitelből fedeznék.

Az egészségiparban pedig a kormány egyre erősebb partnerséget épített ki a koronavírus-járvány kezdete óta az Európát exporttámogatott, gyenge minőségű, előírásoknak nem megfelelő dömpingtermékekkel elárasztó kínai beszállítókkal.

Elég csak a kétes minőségű kínai oltásokra, maszkokra és a lélegeztetőgép-mutyira gondolni.

(Politico/Portfolio)

Valódi Hírek