Áll a bál Győrben: Borkai Zsolt nekirontott a fideszes utódjának egy nyilvános rendezvényen

Elszabadultak az indulatok.

Parázs vita bontakozott ki a Győri Atlétikai Club (GYAC) elnöke, a polgármesteri székért induló Borkai Zsolt, és a fideszes alpolgármester, az egyesület elnökségi tagja, Szeles Szabolcs között. A 24.hu beszámolója szerint a vita a sportoló gyerekek szülei előtt folyt, a kérdés pedig az volt, hogy:

„a GYAC-ot büntetik-e azzal, hogy létrehoztak egy másik sportegyesületet, vagyis ezentúl a Dézsi Csaba András kormánypárti polgármester által támogatott Rába ETO SE-hez kerülnek-e a pénzek?”

A vita során végig feszült volt a hangulat, a felszólalók rendkívül élesen bírálták az alpolgármestert, aki Dézsi Csaba András helyett próbált meg válaszolni a kérdésekre, de nem igazán járt sikerrel, mert

nem tudta meggyőzni „igazáról” a közönséget.

„Káosz van a sport terén Győrben”

– mondta a Győri Atlétikai Clubnak (GYAC) a város Olimpiai Sportparkjába összehívott szülői értekezletét megnyitó Borkai Zsolt fideszes expolgármester, a sportegyesület elnöke, aki a jövő évi önkormányzati választásokon a jelenlegi városvezető, Dézsi Csaba András egyik kihívójaként tervez indulni. Borkai azt mondta, amióta ő az elnök, „hadjáratot indított” a GYAC ellen a jelenlegi városvezetés.

„Mi lesz a finanszírozással, az infrastruktúrával?”

– vetette fel Borkai, hozzátéve: „a bizonytalanság a sport legnagyobb ellensége”.

Borkai megjegyezte azt is, hogy az ő elnökké választása után, a városvezetés támogatásával létrejött a Rába ETO SE, amely gyakorlatilag a GYAC konkurenciája.

„Ha az a cél, hogy leszalámizzák ezeket a kiemelt egyesületeket, ahol jó szakmai munka folyik, akkor

az nem jó irány, a gyerekeknek lesz kára belőle”

– mondta Borkai, kiemelve: a GYAC-nak december 31-ig szerződése van az Olimpiai Sportparkot működtető önkormányzati céggel, és attól fél, hogy mondvacsinált indokkal felmondják ezt a szerződést, így január 1-jétől már nem tudnak ott lenni. Akkor pedig a szülők átviszik a gyerekeket a Rába ETO SE szakosztályaihoz – mondta.

Borkai elmondta, ezért hívta meg a szülői értekezletre Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét, aki viszont nem ment el a rendezvényre.

„Etikailag jónak látja ezt?”

– kérdezte Borkai az üggyel kapcsolatban Szeles Szabolcsot, Győr költségvetésért felelős alpolgármesterét, a GYAC elnökségi tagját, aki Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztossal közösen képviselte az önkormányzatot az értekezleten.

Szeles azt kifogásolta, hogy minek van ott egy üres szék Dézsi Csaba Andrásnak, és miért tették ki a névkártyáját az asztalra, amikor ő előre jelezte, nem fog tudni elmenni, és mások fogják az önkormányzat álláspontját előadni.

„Nem túl elegáns gesztus”

– szúrt oda az alpolgármester az értekezleten, ahol egyébként az előadók asztala mögött pedig egy Dézsi Csaba András által a LED-csere programot reklámozó hirdetés utalt a polgármesterre.

„A kérdésre válaszoljon!”

– ripakodott rá az alpolgármesterre a közönség soraiból az egyik hallgató.

Borkai Zsolt erre úgy reagált, amikor ő volt polgármester, akkor személyesen hallgatta meg a sportoló gyerekek szüleinek kérdéseit. Azt is felvetette, hogy miért nem Radnóti Ákos sportért felelős alpolgármester van itt. Borkai továbbra is állította: nem kapott választ arra, miért kellett egy párhuzamos egyesületet létrehozni, amelynek indító sajtótájékoztatóján Dézsi Csaba András polgármester is megjelent.

A közönség soraiból jelezték az alpolgármesternek: szerintük a GYAC és más sportegyesületek, például Győri Úszó Sportegyesület (GYUSE) kárára lesz az új helyzet, pedig korábban még azt hangoztatta a városvezetés, hogy egységes sport kell Győrben. Az egyik jelenlévő szerint az új sportklubot azért hozták létre, mert

a GYAC-ból „már nem lehet a pénzt kimenteni, ez a lényeg!”

„Nem vagyok felhatalmazva, hogy a Rába ETO SE működését vizsgáljam”

– hárított az alpolgármester.

„Látom, hogy kezd kicsit ideges lenni!”

– vágott vissza neki Borkai, akit az alpolgármester viszont azzal vádolt, hogy politikai célokra használja a GYAC-ot, politikai vitafórummá alakítja a szülői értekezletet.

„Ne kamuzzon, alpolgármester úr!

Tudja mindenki, kik utasítják az üzemeltető céget, kinek mennyi helyet adhat. Önök a tulajdonosok, mi csak albérlők vagyunk”

– mondta Borkai, aki azzal zárta az értekezletet: nem fogják hagyni, hogy szétverjék Győr sportját és a GYAC-ot.

Valódi Hírek