Megalázó helyzetbe sodorták a pedagógusokat Orbánék – átverés volt a beígért béremelés

Van, akinek 3 forinttal emelkedik a fizetése.

Elmentem a helyi élelmiszerboltba, hogy megnézzem, mit tudok venni a fizetésemelésemből. Egy komposztálható üres zacskó jön ki belőle

mondta el a telex.hu-nak az a pedagógus, akinek bruttó 21 forinttal nő január 1-től a fizetése. De olyan is akad, akinek csupán 3 forinttal nő majd a bére.

Szeptember 15-ig kapták kézhez a pedagógusok a tankerületük levelét, amelyben a jövő évtől érvényes bérük szerepel. A hol státusz-, hol bosszútörvényként emlegetett új pedagógus-életpályamodellt rögzítő jogszabályról már mi is sokat írtunk.

A kormány sokáig az EU-s források érkezéséhez kötötte az érintettek béremelését, de később Gulyás Gergely azt ígérte, mindenképp megemelik 10%-kal 2024-től a fizetéseket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, a pedagógusok nagy része 5%-os béremelést kap. Ez az idei várható

17-18%-os infláció mellett jelentős reálbércsökkentést jelent.

Januártól minden pedagógus minimum bruttó 440 ezer forintos fizetésre számíthat, ez – adókedvezmények nélkül – nettó 292.600 forint.

Az is komoly feszültséget okozhat tantestületen belül, hogy minimális különbség van egy gyakornok és egy akár évtizedek óta a pályán lévő pedagógus bérezése között.

Szeptember 29-ig van lehetősége nyilatkoznia a pedagógusoknak arról, hogy nem fogadják el a tankerületük ajánlatát. Amennyiben így tesznek, október végéig maradnak az állásukban és többé nem dolgozhatnak tovább. Novemberben várhatóan

rengeteg újabb pedagógus fogja elhagyni a pályát.

Valódi Hírek