Vége a várakozásnak: Végre egy jó hírt is kapnak a nyugdíjasok, de ennek az Orbán-kormány bénázása az oka

Novemberben komoly összeget hozhat a postás.

A Portfolio kiszámolta, mekkora összeggel kompenzálhatja a nyugdíjasokat a kormány a magas infláció miatt.

Nyugdíjkorrekciót akkor kell fizetnie a kormánynak, ha az éves infláció magasabb 15%-nál. Miután az augusztusi pénzromlás mértéke egy évre 16,4% volt, így várhatóan egész évben 17-18% lesz az átlagos fogyasztói árnövekedés.

Az idősek helyzetét tovább rontja, hogy a nyugdíjasinfláció mértéke idén magasabb lesz,

várhatóan 18,5-19%.

Utóbbi adja a novemberi nyugdíjkorrekció mértékének alapját. Így a lap úgy számolt, hogy várhatóan az évközi nyugdíjemelés mértéke 2,5 és 3,5% között lesz, de akár a 4,2%-ot is elérheti.

A portál azt is kiszámolta, mit jelent ez összegszerűen. A nyugdíjkorrekció visszamenőlegesen az év eddig eltelt hónapjaira is vonatkozik, így a postás egy

átlagnyugdíj után 96 ezer forintnyi egyösszegű juttattatást,

valamint havi 8700 forintos emelést hozhat. Az átlagnyugdíj jelenleg 208 ezer forint, ezzel és a maximális várható 4,2%-os emeléssel számoltak.

Mi is írtunk arról nyáron, hogy elképesztően magas a költségvetési hiány, azaz sokkal több pénzt költ a kormány, mint amennyit adókból beszed, a hiányt pedig magas kamatozású hitelekből fedezi. Magyarul a jövőt éljük most fel. A magas infláció miatti nyugdíjkorrekció pedig

további 200-220 milliárd forintnyi hiányt fog eredményezni.

A Portfolio hangsúlyozza, hogy ez a saját számításuk, a tényleges nyugdíjkorrekcióról várhatóan október elején fog a kormány tájékoztatni.

Valódi Hírek