Jön az EU nagy bejelentése: Vége a zsarolásnak; nagyon csúnyán ráfarag az Orbán-kormány, ha ezt bevezetik

Orbánék nem tudják majd többet zsarolni az EU-t?

Másodosztályú ország lesz Magyarország az Európai Unióban,

ha megvalósul az terv, amely az uniós intézményrendszer megreformálására irányul, és újra felmelegítette a többsebességes Európa ötletét – tudta meg a Portfolio.

A francia és a német vezetés ma mutat be egy szakértői csoport által készített dokumentumot, amely konkrét javaslatokat vázol fel annak biztosítására, hogy az EU kormányozható maradjon, miközben új tagokkal – többek között Ukrajnával, Moldovával és a nyugat-balkáni országokkal – bővül. Ennek része lenne az EU működésének egyszerűsítése, az Európai Parlamenti képviselők és biztosok számának csökkentése,

valamint a nemzeti vétók megszüntetése

a kormányozhatóság javítása érdekében.

Utóbbival az Orbán-kormány legfőbb zsarolóeszközét vennék el. Ráadásul a tervek szerint idővel teljesen elvesztenénk a beleszólás lehetőségét a főbb döntésekbe, mert arra a szintre, ahova a kevésbé jelentős tagállamok tartoznának, csak a kisebb jelentőségű kérdések jutnának el.

A dokumentum kiszivárgott példányából több kulcsfontosságú pont is kiderül a részletekről:

  • Többsebességes Európa: Amennyiben az uniós országok nem jutnak megállapodásra a szerződésmódosításokról és a szükséges reformokról, a dokumentum azt javasolja, hogy a hajlandó tagállamok koalíciója egy „kiegészítő reformszerződéssel” folytassa a munkát egymás között. Az EU négy koncentrikus körön belül működne: a belső kör, az EU, a társult tagok és az Európai Politikai Közösség – az európai vezetők laza szövetsége.
  • Az EU bővítése: A dokumentum támogatja az EU bővítésének 2030-as céldátumát, és sürgeti a következő Bizottságot, hogy kötelezze el magát e cél mellett, és készítse elő az EU-t a bővítésre addig.
  • Egy nagyobb EU működtetése: A szerzők nagyobb uniós költségvetést, az uniós kifizetéseknek a jogállamisághoz való szigorúbb kötését, a tanácsban

    a többségi szavazás felé való elmozdulást

    (a minősített többség küszöbértékeinek kiegyensúlyozásával), valamint egy új felügyeleti szerv létrehozását javasolják, amely az uniós intézmények személyzetének pénzügyi feddhetetlenségét vizsgálná.

Persze, az EU működését ismerve több évnyi vita és számtalan kompromisszum kell ahhoz, hogy ez a terv ténylegesen megvalósuljon.

Valódi Hírek