Nagyon furcsa közlendője akadt Szijjártó emberének: Meglepő dolgokat mondott a határok lebontásáról

Valamire készülnek?

Le kell bontani a Magyarország és Szerbia közötti fizikai határokat az emberek közötti kapcsolatépítés, a közös gazdasági rendszer kiépítése, a forgalom egyszerűsítése és az előrelépés megkönnyítése érdekében – mondta Magyar Levente pénteken a vajdasági Topolyán.

A Külgazdasági És Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: az utóbbi időszakban a két nép és a két ország között baráti és szövetségesi viszony épült ki,

ezt a kapcsolatot pedig a határok lebontása tudná még erősebbé tenni.

Ezzel párhuzamosan utalt az új határátkelők létesítésére és a röszkei határátkelő mielőbbi felújítására.

Közölte:

„Magyarország minden európai országnál vehemensebben és határozottabban kiáll Szerbia minél hamarabbi európai uniós csatlakozása mellett.”

Hozzátette:

„Ez egy nehéz vállalkozás, mert nagyon sok nyugati partner nem gondolja úgy, hogy elérkezett az idő az ilyenfajta együttműködésre Szerbiával, és nélkülük Magyarország egyoldalúan ezeket a lépéseket nem tudja megtenni.”

Mint mondta: amennyiben ez a nyugati partnerek késlekedése miatt a következő években nem valósul meg, akkor Magyarország követelni fogja, hogy a vámuniót és a határrendszert terjesszék ki Szerbiára is, mert nem akarják, hogy a két országot a eljövendő 10 évben is ilyen éles határvonal válassza el egymástól.

Megosztotta: Budapest követeli, hogy Szerbia kapja meg azt a bánásmódot, amelyet politikailag, teljesítményével és fontosságánál fogva is kiérdemelt.

Hozzáfűzte: ilyen „törékeny geopolitikai helyzetben”, az Európai Uniónak újabb partnerekre van szüksége, és nem tarthatja bizonytalanságban a szomszédságbeli térségeket, így például a Nyugat-Balkánt.

Magyar emellett köszönetet mondott azoknak a vállalatoknak, amelyek részt vesznek a kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjában – meglátása szerint ez sikereket hozhat a két ország kapcsolatában.

„Mi mindannyian meg vagyunk arról győződve, hogy ha a háború véget ér, akkor visszatérnek a dolgok a normális kerékvágásba. Tehát a jelenlegi legfontosabb feladat a békéért való munkálkodás”

– jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy a gazdaságfejlesztési programjuk folytatása az ukrajnai háború alakulásától is függ.

Egyelőre rejtély, hogy a politikus a fizikai határok lebontása alatt a déli határon húzódó kerítésre is gondolt vagy sem.

(MTI)

Valódi Hírek