Szijjártó olyat ígért a röszkei határhoz, hogy csak pislogunk

Nem teketóriázott.

Aláírták az új kőolajvezeték építéséről szóló egyezményt Magyarország és Szerbia között, így létrejön az MVM és a Srbijagas közös, regionális földgázkereskedő vállalata – közölte Szijjártó Péter kedden Palicson.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez az eddigi egyik legfontosabb megállapodás a két állam között. Hozzátette, hogy a közös földgázkereskedő vállalatnak már ősszel működnie kell.

„Minél több forrás, minél több útvonal, minél több együttműködés, annál nagyobb energiabiztonság”

– mondta a tárcavezető.

„Magyarország energiabiztonsága ma már elképzelhetetlen lenne Szerbia nélkül, s igaz ez fordítva is. Hazánk földgázellátásának legnagyobb része Szerbián keresztül érkezik hozzánk, mi pedig több mint százmillió köbmétert tárolunk a szerbek számára”

– tette hozzá Szijjártó. Emellett a stratégiai tanácson közölte, hogy

Röszke és Horgos között Európa„legmodernebb, legnagyobb, legcsillogóbb határátkelőhelyét” alakítják ki.

Beszámolt arról is, hogy a két ország közös külképviseletet hoz létre más országokban: elsőként Szerbia nagykövetsége fogja befogadni a magyar képviseletet a kongói Kinshasában, Magyarország nagykövetsége pedig a szerb képviseletet a máltai Vallettában.

Szijjártó szerint a kétoldalú gazdasági együttműködések rekordokról szólnak. Példaként említette, hogy tavaly a 6 milliárd eurót is elérte a kereskedelmi forgalom a két ország között, továbbá eddig 171 milliárd forint értékben 14 200 vállalkozásnak nyújtottak támogatást a Vajdaságban.

(MTI)

Valódi Hírek