Mit művelnek Orbánék? Legújabb húzásukkal ismét kivívhatják az EU haragját (+videó)

A magyar kormány másképp látja a helyzetet.

A magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat – közölte Nagy István szombaton a közösségi oldalán.

Az agrárminiszter emlékeztetett: szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés.

Az Európai Bizottság pénteken arra a következtetésre jutott, hogy a május óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban „megszűntek a piaci torzulások”, így jelenleg nincs szükség a tilalomra.

A magyar kormány meglátása szerint azonban a piaci zavarok kezelésére

a moratóriumot a továbbiakban is fent kell tartani.

Mint mondta, a korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat viszont továbbra is engedélyezik.

Az olcsó ukrán import újra eláraszthatja a szomszédos tagállamok piacait, az októberi és novemberi időszakban betakarított magyar kukorica és napraforgó elől elfoglalja a szabad tárolási kapacitásokat, ebben az esetben pedig még nagyobb nehézségekkel kell a gazdálkodóknak szembenézniük – fejtegette a tárcavezető.

Nagy István megosztotta: a magyar agrárkormányzat tranzittámogatási alap létrehozását javasolta, amellyel az ukrán mezőgazdasági termékeket ki lehet juttatni Európából az északi vagy a déli szabadkikötők felé.

Az Orbán-kormány szerint ugyanis a nemzetközi nagytőke tulajdonában álló nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az Európai Unió piacainak uralása.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péternek is volt egy kirohanása a minap. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a brüsszeli és a kijevi „hazug propaganda” (?) félrevezeti a közvéleményt „gabona-ügyben”.


(Nagy István/Facebook/MTI)

Valódi Hírek