Szijjártót bődületesen felheccelték: Lehazugozta az Orbán-kormány legfontosabb szövetségesét

Vázolta a helyzetet.

Szijjártó Péter szerint „szenvtelenséggel vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel” és az ukrán kormány a „gabona-ügyben”.

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közösségi oldalán arról posztolt, hogy a kormány nem engedi majd a magyar gazdák tönkretételét, ebben pedig állítása szerint „sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda” (?) nem akadályozhatja őket.

Mint írta:

„Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak.

A gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába.

A cél tehát NEM a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát.”

Szijjártó szerint ennek lehetőségét még jelenleg is biztosítják.

Hozzátartozik a történethez, hogy az Orbán-kormány már felsült az „ukrán gabona” körül kialakult mizériával: tavasszal mérgező szállítmánnyal riogattak, a NÉBIH jelentéséből azonban kiderült, hogy 34 ezer vizsgálatból csupán 2 esetben találtak problémát a magyar hatóságok.

Ugyanakkor a magyar kormánynak sikerült adminisztrációs hibát vétenie, amikor kárigényt nyújtott be az ukrán gabonaexport kapcsán. Ujhelyi István világított rá, hogy Orbán Viktorék direkt vagy bénaságból lőttek bakot.

Az Európai Bizottság ugyanis egy 54 millió eurós káralapot hozott létre azért, hogy a tagállami termelőket segítse az ukrán gabonadömpinggel szemben. Az EU szándéka az volt, hogy az olcsó gabona afrikai és közel-keleti államokba távozzon.

A zsiványkodásnak azonban itt is volt helye: különböző kereskedelmi cégek megérezték a piaci rést és rájöttek, hogy a gabonát Magyarországon is eladhatják. Ezért nyújtott be kárigényt az Orbán-kormány, ám a dokumentációban valami félresiklott.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/04/24/forronganak-a-kereskedok-orbanek-legujabb-tilalma-miatt-melyen-a-zsebukbe-kell-nyulniuk

Valódi Hírek