Ujhelyi István kiderítette: Ezért nem láttak Orbánék egy centet sem az EU-s segélyből

Pofonegyszerű a magyarázat.

Adminisztrációs hibát vétett a magyar kormány, amikor kárigényt nyújtott be az ukrán gabonaexport kapcsán – tudta meg Ujhelyi István az Európai Bizottságtól.

Az Európai Parlament képviselője a SpiritFM Aktuál műsorában, szerda reggel nyilatkozott arról, hogy a Bizottság egy 54 millió eurós káralapot hozott létre azért, hogy a tagállami termelőket segítse az ukrán gabonadömpinggel szemben.

A politikus szerint 2 lehetőség áll fenn: a magyar kormány valótlan adatokat adott le – feltehetőleg szándékosan –, vagy olyan adminisztrációs hibát vétett, amely egyszerűen a bénaság jele.

Ujhelyi kifejtette: az Európai Unió döntött arról, hogy az ukrán államot megsegíti, eltörli a vámokat, illetve a mennyiségi korlátozásokat az ukrán gabonára. Az olcsó gabona szárazföldi úton érkezik be, ezáltal többek között Magyarország is érintett.

Az Unió szándéka az, hogy az olcsó gabona távozzon oda, ahova eltervezték. Ezek leginkább afrikai és közel-keleti államok.

„Nyilván zsiványkodnak néhányan”

– tette hozzá Ujhelyi, ugyanis különböző kereskedelmi cégek megérezték a piaci rést: lecsaptak a kínálkozó lehetőségre, rájöttek, hogy eladhatják Magyarországon is a gabonát.

Ennek a hirtelen jött kárnak az EU és az érintett országok felismerték a jelentőségét – mondta a politikus.

Egy lépésre volt a magyar kormány az uniós segítségtől, ebben az egy lépésben sikerült hasra esniük

– fogalmazott az EP képviselő.

Ebben a helyzetben a magyar kormány rögtön Brüsszelt hibáztatta, kettős mércéről és politikai nyomásgyakorlásról beszélt, az viszont egy teljesen új információ, hogy a kormány

szándékosan vagy véletlenül, rosszul nyújtotta be a kárigényt

– összegezte a történteket Ujhelyi.

(Ujhelyi István/Facebook)

Valódi Hírek