Ez ciki: Alaposan felsültek Orbánék a nagy tervükkel, az állami hatóság bizonyította ezt

Félretájékoztatták a közvéleményt.

Miközben a kormányközeli „sajtóban” mérgező ukrán gabonával riogatnak, az Átlátszó megnézte az élelmiszerbiztonsági hatóság (NÉBIH) vizsgálatait, amelyek egészen mást mutatnak: 34 ezer vizsgálatból csak két esetben találtak problémás ukrán gabonát a magyar hatóságok.

A NÉBIH nem csak idén, hanem tavaly is ellenőrizte az Ukrajna felől érkező szállítmányokat, adataik szerint idén az első negyedévig több mint 67-szer annyi gabona érkezett a háború sújtotta országból, mint 2022-ben. A lap kikérte a hatóságtól a vizsgálati adatokat, amelyekből kiderül, milyen anyagokat kerestek és milyeneket találtak az ukrajnai gabonaszállítmányokban.

„Tiltott vegyszerekre is megvizsgálják az ukrán gabonát”

– idézték az Orbán-párti sajtóban március elején egyszerre megjelent cikkeket, amelyekben úgy fogalmaztak:

„a magyar gazdálkodók kérésére a vármegyei kormányhivatalok február közepén megkezdték az Ukrajnából érkező gabona átvizsgálását. Ukrajnában engedélyezett a génmódosított növények termesztése, és olyan vegyszerekkel permeteznek, amely az Európai Unióban évek óta tiltott.”

Felidézték, hogy Nagy István agrárminiszter februárban a napi.hu-nak azt mondta:

„Az Ukrajnából érkező gabona alacsonyabb árszintje lenyomta egész Európában a terményárakat. Ennek az alacsonyabb árnak az oka sokrétű: az európai és magyar gazdálkodók számára előírt termelést drágító uniós előírásoktól kezdve,

az Ukrajnában alkalmazott és nem kifejezetten környezetbarát termelési technológiák alacsonyabb költségszintjén át, a szolidaritás jegyében az összes ukrán árura mennyiségi korlát nélkül megadott vámmentességen keresztül, a sokszor alacsonyabb minőségig számos ok van mögötte.”

Több esetben is toxin- és GMO-szennyezést mutattak ki az Ukrajnából Magyarországra érkezett gabonák vizsgálatát követően. Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek

– idézték az Agrárminisztérium április 4-i közleményét.

A lap azonban most kiderítette, hogy 2022 óta hány olyan eset volt, amikor a határértéket túllépő vegyianyag-maradványt mutatott ki a hatóság.

„2022. január 7-én 22 tonna Záhonyba érkezett kölesből vett mintát a hatóság. Ezt közel 400 vegyi anyagra elemezték, többek között az Unióban tiltott vegyszerekre”

– közölte a NÉBIH korábban, azonban mint kiderült, kimutatható értéket a gyomirtónál és a még nem tiltott glifozátnál találtak, ami a megengedett határérték négyszerese volt egy kölesszállítmányban. A többi tételben semmilyen jellegű veszélyes anyag nem volt.

A hatóság a vizsgált időszakban (2022. január és 2023.március 17. között) 33 946-szer végezte el a méréseket vegyianyag-maradványra vagy egyéb káros anyagra vonatkozóan. A NÉBIH 2023. február 14-én jegyezte be az első mintavételt a táblázatba, akkor 20 tonna kukoricát vizsgáltak. Azonban abban a mintában egyetlen vizsgált anyagot sem tudtak kimutatni – hívták fel a figyelmet.

Az első szennyezőanyagot egy nappal később mutatták ki, amely az 5448,9 tonnás kukoricaszállítmányban a pirimifosz-metil nevű anyag volt – ez az EU-ban is engedélyezett növényvédőszer.

Raskó György agrárközgazdász az importtilalommal kapcsolatban a Magyar Hangnak azt mondta: a probléma a Magyarországon termelt gabonamennyiség 10 százalékát érintheti.

„Az Ukrajnából behozott gabona Magyarországon raktárakba került, mert a kereskedők arra vártak, hogy a korábbinál magasabb áron értékesíthessék más országokban. Szerintem egyes magyar gabonatermelők is hasonlóan jártak el a saját terményeikkel, de rosszul spekuláltak, amikor nem adták el a gabonát tavaly, abban reménykedve, hogy tavasszal magasabb árat kapnak érte”

– mondta a szakember.

Az érintett termelőknek már most nagy a vesztesége, ugyanis a tavalyi ár feléért tudnak csak megválni a készletektől.

Az agrárközgazdász elmondta, maga is termelő, de neki nincs hasonló problémája.

„Mi minden búzát eladtunk tavaly, veszteségünk az ukrán beszállításból nincsen”

– mondta Raskó György.

Valódi Hírek