Forronganak a kereskedők: Orbánék legújabb tilalma miatt mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk

Nem mindenki örült import tilalomnak.

A gabonatermelők örülnek, a kereskedők és feldolgozók azonban nem tapsolták meg az ukrán gabonaimport tiltását célzó intézkedést, szerintük ugyanis így drágább lesz a kukorica – írta a 24.hu hétfőn.

Pedig az ukrán gabona jól jött nekik tavaly ősszel, a nagy felhasználók azonnal rátették a kezüket a szállítmányokra, elsősorban az etanol- és izocukorgyártók (magas gyümölcscukor-tartalmú szirup – a szerk.), mint például a szabadegyházi Hungrana Kft., a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt., vagy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tiszapüspöki kukoricafeldolgozó Kall Ingredients Kft.

Az aszály is rátett egy lapáttal, az akkori információk szerint 2-3 millió tonna kukorica hiányzott a belföldi ellátáshoz, ezért úgy gondolták, hogy a hazainál 10-20 százalékkal olcsóbb ukrán kukorica majd megmenti a magyar mezőgazdaságot.

Nagy István már nem a megmentés szót használná, az agrárminiszter ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy

Magyarország átmenetileg megtiltja az ukrán gabona behozatalát.

Raskó György egykori agrárállamtitkár szerint ez az intézkedés kifejezetten a zúgolódó gazdáknak szól. Meglátása szerint a tilalom a kedélyek hűtésére jó, a magyar agrárkormányzatnak pedig kapóra jött, hogy csatlakozhatott a lengyelek korlátozó intézkedéséhez.

A szakértő szerint a búza esetében jelentéktelen tételről van szó, de a kukoricával más a helyzet. Az összes nagyobb hazai takarmánygyártó ukrán kukoricát kever, nekik nagy szükségül lenne az olcsó, de mégis jó minőségű terményekre.

Ugyanez a helyzet az állattenyésztőkkel, ők a hazai kukoricát nem tudják felhasználni, mert a betakarítás idején tapasztalható esőzések miatt nagy részük aflatoxinos (penészgomba által termelt méreg – szerk.) lett. Ha marad a tiltás, akkor máshonnan kell beszerezni a kukoricát, várhatóan magasabb áron.

A gabona- és olajosmag-kereskedők, valamint a feldolgozók érdekképviselete is a piackorlátozó intézkedés ellen van, meglátásuk szerint

a Magyarországhoz legközelebb eső, és így a leggazdaságosabb forrásukat veszítik el.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese szerint azonban komoly problémát okozott az ukrán árubehozatal. Ennek oka, hogy az lenyomta a magyar árakat, amelyek mindig a párizsi tőzsdéhez igazodtak; akkor is, amikor tonnánként 400 euró körül kereskedtek a tőzsdén a búzával.

Azóta már 260-270 eurón kereskednek Párizsban, itthon viszont 200 euró alá zuhant a gabona ára.

A szakembere üdvözölte az import korlátozásokat, valamint hozzátette:

„vagy Brüsszelnek, vagy a magyar államnak kompenzálnia kell a gazdákat, hiszen rajtuk kívül álló okok miatt állt elő ez a rendkívüli piaci helyzet, és ezt nem lehet a mezőgazdaságra terhelni.”

Valódi Hírek