Orbánék átverték a nyugdíjasokat? Itt a szakértő válasza, lesz-e idén nyugdíjprémium

Lesújtó hír.

Biztosan nem lesz idén nyugdíjprémium – jelentette ki Farkas András. A nyugdíjszakértő úgy fogalmazott szerdán a Népszavának: a pluszpénz feltétele a legalább 3,5 százalékos GDP-növekedés, de a gazdaság jelenleg recesszióban van.

Az előrejelzések szerint a növekedés nem haladja majd meg az 1,5 százalékot, ha egyáltalán pozitív tartományban lesz az érték – jegyezte meg Farkas, hiszen a minap gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter 0 százalék körüli növekedést emlegetett.

A szakértő szerint azonban jövőre van esély a 3,5 százalékra, így a nyugdíjasok egy év múlva novemberben egy 10 ezer forintos prémiummal számolhatnak. Ugyanakkor hozzátette:

a nyugdíjprémium napjainkra már elvesztette jelentőségét, többek között azért is, mert a magas infláció miatt a juttatás vásárlóereje is elveszett.

Mint mondta, ezt az összeget érdemesebb lenne a legszegényebb nyugdíjasok között szétosztani, így az már érdemi segítség lenne a háztartásoknak.

A Népszava kereste a Pénzügyminisztériumot, az intézmény azonban nem válaszolt a lap kérdéseire.

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője úgy kalkulált: szeptember végéig, október elejéig dönthetnek Orbán Viktorék a nyugdíjkorrekció mértékéről. Ősz közepén várhatóan lesz kormányrendelet a járulékról.

Farkas szerint feltehetőleg 2,5-3,5 százalékos korrekcióra számíthatnak az idősek.

Kapcsolódó cikk:

Nincs megállás a zuhanórepülésben: Csúnyán kibabrált a nyugdíjasokkal a kormány

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek