Nem várt fordulat: Orbán embere egyetért az Európai Parlament Szijjártót elítélő határozatával

Az állásfoglalást 453 képviselő szavazatával fogadták el.

Mint megírtuk, határozatban ítélte el Szijjártó Pétert az Európai Parlament, amiért februárban meglátogatta Fehéroroszország véreskezű diktátorát, Aljakszandr Lukasenkát, aki nyíltan segíti Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni háborúban. Az ügyről Rónai Sándor számolt be lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

Az EP állásfoglalása részletesen taglalja, hogy a Lukasenka-rezsim milyen bűnöket követett el. A képviselők rögzítették: határozottan elítélik

„a Lukasenka-rezsim által folyamatosan elkövetett, korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, beleértve a rossz bánásmód és kínzás számos esetét, valamint a politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek, például újságírók, emberi jogvédők, független szakszervezeti aktivisták és mások teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását”.

Elítélik továbbá, hogy az eljárás alá vont személyekre úgy gyakorolnak nyomást, hogy szándékosan letartóztatják és elítélik hozzátartozóikat, valamint visszavonják ügyvédeik engedélyét. Ezen túl a testület ismételten szolidaritását fejezte ki „a bátor belarusz nép és a civil társadalmi szervezetek tagjai iránt, akik szabadságukat és életüket veszélyeztetve is kiállnak a szuverén, szabad és demokratikus Belarusz mellett”.

A döntéshozók ugyanakkor a dokumentumban „sajnálatukat fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának”.

A hvg.hu beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos is elítélte az elnyomó fehérorosz rezsimet. Jelezte, a lakosok a diktatúra emberi jogsértéseitől szenvednek, 1500 politikai fogoly sínylődik a börtönökben, akiket kínoznak és embertelen körülmények között tartanak fogva.

Arról is írtak, hogy Várhelyi Olivér még ennél is továbbment: a magyar külügy számára partnernek számító országról kijelentette:

a Lukasenka-rezsim nemzetközi biztonságot ássa alá,

mert mesterségesen gerjesztett migránshullámokkal kétszer is megpróbálták destabilizálni az EU-t.

Az Európai Parlamentben beszédet mondott a belorusz ellenzék száműzetésbe vonult vezetője is. Szvjetlana Cihanovszkaja ismertette az elnyomás belorusz áldozatainak történeteit. Ezzel kapcsolatban beszélt saját sorsáról is, hiszen férje, Szergej, 19 év börtönbüntetést kapott, de hat hónapja nem érkezett róla semmilyen hír. Elmondta, gyermeke nemrég még pénzt kért tőle azért, hogy vegyen rajta egy tankot, amivel majd kiszabadíthatja édesapját.

Az állásfoglalást 453 képviselő szavazatával fogadták el,

ellene 21-en szavaztak, köztük volt 12 fideszes képviselő, akik közül hat volt jelen:

Bocskor Andrea,

Deli Andor,

Győri Enikő,

Hidvéghi Balázs,

Schaller-Baross Ernő

és Tóth Edina.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/13/rendkivuli-elitelte-szijjarto-petert-az-europai-parlament

Valódi Hírek