Mi a fene történik? Mostantól tilos megközelíteniük a gyerekeknek egy rakás könyvet az egyik legismertebb boltláncban

Teljesíteniük kell az ukázt, vagy akár milliós bírsággal sújtják őket.

Pár hónapja arról írtunk, hogy az LMBTQ-tematikájú regények már befóliázva állnak a polcokon a gyermekvédelmi törvény miatt – így várják gazdájukat a könyvesboltokban.

Rövidesen a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata szerződést kötött az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. Nem sokkal később megindultak a vizsgálatok, a boltok polcaira ugyanis csak olyan kötetek kerülhettek fel, amelyek a kormány részéről nem minősülnek „jogsértőnek”.

Orbán Viktorék „gyermekvédelmi”-nek nevezett melegellenes törvénye az Alexandrát is elérte: a könyvesboltokban ugyanis

a kiskorúak nem lapozhatnak bele a kötetek jelentős részébe,

ráadásul a jelek szerint meg sem közelíthetik azt a részleget, ahol nem ifjúsági könyvek vannak.

A Telex munkatársai a fővárosi Ázsia Centerben lévő Alexandra könyvesboltban szembesültek az intézkedéssel: belépve jobbra egy kisebb ifjúsági részleget láthattak. Emellett van egy szekció az iskolai kötelező olvasmányoknak – ezeket a területeket látogathatják a 18 év alattiak,

a többi könyvhöz már nem mehetnek közel.

Erről egy tábla figyelmezteti a vásárlókat rögtön a bejáratnál – mellesleg még szülői felügyelettel sem közelíthetik meg a többi részleget, legfeljebb azok a kisgyermekek, akik még nem tanultak meg olvasni.

Fontos megjegyezni, hogy a felnőtteknek szóló könyveken nem a pornográf tartalmakat kell érteni, így verseskötetektől, bestsellerektől, életrajzi könyvektől, szakácskönyvektől, útikalauzoktól és még sok más műtől búcsút kellett venniük a kiskorúaknak.

A könyvekben valószínűleg nem találnának az olvasók olyan tartalmat, amely az LMBTQ-ellenes törvényt sértené. A könyvesbolt azonban biztosra akart menni, így megkíméli magát az esetleges milliós bírságtól.

Mellesleg Hadházy Ákos pár napja posztolt az említett üzletről. Mint írta,

„a kontár propagandakormány miatt már odáig jutottunk, hogy egy könyvesboltból kitessékeltek egy kiskorú gyermeket, mert a felnőtt irodalmi könyveket is meg akarta nézni!!”

Az eset egy 15 éves fiatallal történt meg, aki a kötelező olvasmányok nézegetése közben indult a szépirodalmi könyvek felé, ám a bolt munkatársa udvariasan, de egyértelműen közölte: mivel kiskorú, ezekhez a kötetekhez nem mehet oda.

A Telex érdeklődött az Alexandra bolthálózat mögött álló cégnél az üzletben tapasztalt gyakorlatról. Matyi Alexandra, a vállalat ügyvezetője elmondta: nem tessékelnek ki senkit az üzletből, de a hatályos jogszabályok szerint 18 éven aluli gyermekek bizonyos tartalmakat nem érhetnek el.

Matyi azt közölte:

„szó sem volt tehát arról, hogy egy gyermeket kitessékeltünk volna, nem tagadtuk volna azt, hogy számára csak a gyermekirodalmat engedtük megnézni, továbbá, hogy boltjainkban már az is tilos, hogy egy kiskorú a felnőtt világirodalom polcainak közelébe menjen. (…)

Munkatársaink feladata tehát az, hogy a jogszabály által tiltott tartalmakat hordozó kiadványok 18 év alatti gyermekek számára történő elérhetővé tételét udvariasan a rendelkezésükre álló szóbeli felhívással, tanácsadással

megakadályozzák.

Boltjainkban a 18 éven aluli gyermekek kizárólag azon kiadványok tartalmát nem ismerhetik meg, melyek a jogszabályok által tiltott tartalmakat hordozzák”.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/18/mi-a-fene-folyik-itt-kiderult-mi-lehet-az-orbani-propaganda-kovetkezo-celpontja

Valódi Hírek