Hiába örült Nagy Márton, tovább zuhan a lejtőn a magyar ipar – Lesújtó számokat közölt az állami hivatal

A miniszter nem erről beszélt.

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal mérséklődött – erősítette meg szerdán kiadott második becslésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mért a hivatal, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júniusinál 2,8 százalékkal nagyobb volt.

Az ipari export volumene 2,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az ipar belföldi értékesítése 11,0, a feldolgozóiparé 6,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,3, a csekély súlyú bányászaté 35, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 21 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése miatt. Mindössze három alágazatban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben, 19,6 százalékkal a pékáru, tésztafélék gyártásában. A legnagyobb (22 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A többi hét alágazatban 8,0 és 52 százalék közötti mértékben csökkent a termelés – ismertették.

Kedden megírtuk, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy tartja, Németország „már elesett”, így pedig szerinte Magyarország fogja megmenteni majd az európai ipart.

„Európa gazdasága nem jött vissza a nyári szünetről, de nem is jöhetett, mert nem nyári, hanem betegszabadságra ment”

– vélekedett miniszter, hozzátéve, „a szankciós háborúval az unió begyújtotta maga alatt azt a strukturális bombát, amin tudta nélkül régóta ült. E folyamat hatásai legjobban ma Európa »beteg embere«, Németország példáján látszanak”.

(ksh.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/12/nagy-marton-ugy-tudja-nemetorszag-mar-elesett-igy-magyarorszag-fogja-megmenteni-az-europai-ipart

Valódi Hírek