Nincs vége: Megszólalt a rendőrség a Balatonba zuhant helikopterről (+videó)

Vizsgálódik a hatóság.

Megírtuk, hogy csütörtökön lezuhant egy rendőrségi állományba tartozó helikopter Balatonszéplak környékén.

A helyszínhez közel épp vitorlásversenyt tartottak, így annak rendezői gyorsan a balesethez siettek, és kimentették a helikopter utasait a vízből. A hatóság a Balatonba zuhant MD 500E típusú helikopterről korábban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre tisztázatlan körülmények között történt a baleset.

Közölték: a gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki és komolyabb sérülés nélkül partra szállította őket. Az eset körülményeinek vizsgálata folyamatban van

A rendőrség pénteken friss közleményt adott ki a történtekről. Mint írták:

„A parancsnoki kivizsgálás megállapításai szerint

a helikopter minden előírt technikai felkészítésen, vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett,

azokon megfelelt, repülésre műszakilag alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot.

A pilóták valamennyi szükséges képesítéssel, repülőorvosi minősítéssel rendelkeztek, a repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. A helikopter személyzete a bekövetkezett vészhelyzet elhárítását a szakmai protokollnak megfelelően végezte, az azonban nem vezetett eredményre.”

Hozzátették, hogy a rendkívüli légügyi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hivatalból indított eljárást.

Emellett megosztották: a vizsgálatot katonai légügyi hatóságként a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya és Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztálya közösen folytatja. A vizsgálat lezárásáig a baleset okáról megalapozott kijelentés nem tehető – szögezték le.

A helikoptert mellesleg még a baleset napján 19 óra 43 perckor a a siófoki hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelem búvárszolgálatának közreműködésével kiemelték a Balatonból. Íme a felvétel a munkálatokról:

(PoliceHungary/YouTube)

Valódi Hírek