Mi folyik itt? Szijjártó hirtelen elkotyogta, merre kacsingat Magyarország a földgáz után

Innen szívesen vásárolnának.

Tisztességtelen dolog oroszbarátsággal vádolni Magyarországot, hazánkat senki nem oktathatja ki a történelemről, a szabadságról, a magyarok pontosan tudják, hogy milyen elnyomás alatt élni, szemben azokkal, akik ezt nem tapasztalták meg – méltatlankodott Szijjártó Péter szerdán a lengyelországi Karpaczban.

A külgazdasági és külügyminiszter a Karpaczi Gazdasági Fórumon a visegrádi együttműködés jövőjéről szóló beszélgetésen sérelmezte, hogy hazánkat (pontosabban annak kormányát) egyesek oroszpártisággal, Putyin-barátsággal vádolják. Hozzátette: a meglátás nem mindig egyenlő a valósággal, de ezt szerinte Lengyelországban nem kell magyarázni.

Megjegyezte: azok próbálják ma kioktatni Magyarországot a történelemről, a szabadságról, a Szovjetunió, a kommunisták elnyomásáról, akik ezt nem tapasztalták meg.

Szijjártó úgy véli, tisztességtelen dolog Magyarországot oroszbarátsággal vádolni,

ugyanis a fizikai valóság, a meglévő infrastruktúra határozza meg az energiaellátást, és az Európai Unió szerinte nem tesz semmit az alternatív szállítási útvonalak fejlesztése érdekében.

Ha elállunk a paksi bővítési szerződéstől, akkor hogyan fogjuk kiváltani azt ugyanilyen áron és menetrenddel?”

– fogalmazott a miniszter. Mint mondta, a kormány dolgozik az újabb földgázforrások bevonásán, azonban a délkelet-európai energetikai infrastruktúra kapacitása nem elégséges, és szerintük az Európai Unió nem akarja a fejlesztést finanszírozni.

Hasonlóképpen, a kőolajfogyasztás 85 százalékát is orosz energiahordozók biztosítják, az egyetlen alternatív útvonalon, az Adria vezetéken pedig a horvát hatóságok az átlag ötszörösére emelték a tranzitdíjat, és senki nem tiltakozik ez ellen Európában – osztotta meg.

Szijjártó Péter közölte: a V4 továbbra is a magyar külpolitikai stratégia fókuszában van, ugyanis a nehézségek közepette a közép-európai államok eredményesebbek lehetnek, ha egyesítik erőiket, mintsem külön-külön tevékenykednek tovább. Úgy véli, az elmúlt években a visegrádi együttműködés olyan eredményeket ért el, amelyek nem csak a résztvevő felek, hanem egész Európa érdekét szolgálták.

Példaként említette azt, hogy ha Magyarország Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával együtt nem lépett volna fel a kötelező európai uniós migránskvóták ellen, akkor most a kontinens meglátása szerint tele lenne elosztásra váró illegális bevándorlókkal.

Óriási eredmény, hogy a bővítés ügye egyáltalán az EU napirendjén van, miután a visegrádi országok egységesen támogatják a Nyugat-Balkán felvételét, szemben több nyugat-európai vezetővel, aki csak a nyilvánosság előtt képviseli ezt az álláspontot – vélekedett a politikus.

Megosztotta: négy szuverén országról van szó, így

soha nem lesz 100 százalékos az egyetértés,

és természetes, hogy vannak hullámvölgyek az egyes ügyekben meglévő nézetkülönbségek miatt, viszont a felek mindig képesek voltak ezeket külön kezelni az együttműködés többi területétől, amelyekben indokolt a közös fellépés – állította.

Szerinte fontos tisztában lenni a V4 erősségével, a négy állam együttes bruttó hazai terméke (GDP) a 14. helyet jelentené a világranglistán, az összeadott lakosságszám Franciaországénak felel meg, a Németországgal folytatott kereskedelem teljes volumene pedig duplája a német–francia relációnak.

Üdvözölte, hogy a jelenlegi cseh elnökség a gyakorlati sikerekre kíván összpontosítani, és rámutatott az energetikai diverzifikációval (szétválasztással – a szerk.) összefüggésben, hogy

Közép-Európa örömmel vásárolna földgázt Katartól, Azerbajdzsántól, Törökországtól vagy „akárhonnan„,

de a délkelet-európai infrastruktúra kapacitása ma erre nem elégséges, így fejlesztésekre lenne szükség – mondta.

Úgy fogalmazott: ha a visegrádi országok az energetikai és gazdasági együttműködésre koncentrálnak, akkor jelentős sikereket érhetnek el.

„Érdekünk a nézetkülönbségek ellenére, hogy ez a szövetség ne csak túléljen, hanem meg is erősödjön”

– összegezte a tárcavezető.


(Szijjártó Péter/Facebook/MTI)

Valódi Hírek