Ennek nem lesz jó vége: Hiába tagadja a kormány, ezt már nem lehet a szőnyeg alá söpörni

Özönlenek a panaszok.

Hiába állítja az Orbán-kormány, hogy zökkenőmentesen indult a 2023/2024-es tanév, a státusztörvény éreztette hatását: a pedagógushiány és a pénzszűke is komoly fejtörést okozott a hazai oktatási intézményeknek.

Budapesten a XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskolában például ideiglenes órarenddel indult a tanév – a fenntartó Külső-Pesti Tankerületi Központ nem fogadta el az intézmény által leadott tantárgyfelosztást.

A Népszava értesülései szerint erről egy, a szülőknek címzett levélben tájékoztatták a családokat – a dokumentumból mellesleg az is kiderült, hogy más iskola is hasonlóképpen járt.

A tájékoztatás továbbá rámutatott, hogy az intézmények így nem tudtak szerződést kötni az óraadókkal, nyugdíjas pedagógusokkal. Megjegyezték, korábban már áprilisban tudták, hogy a következő tanévben milyen tantárgyakat és mekkora óraszámban kell oktatni – az idei tanévkezdésnél erre egy héttel a becsengetés előtt derült fény, ráadásul a státusztörvény végrehajtási rendeletével sem kapkodott a Belügyminisztérium.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Rábel Krisztina a Népszavának úgy fogalmazott:

„A tanítás minden intézményünkben, így a Bókay iskolában is rendben elkezdődött. Kémia és matematika tantárgyakat óraadó pedagógussal fogja az iskola ellátni.”

A tanévkezdés Borsod-Abaúj-Zemplénben is tartogatott meglepetéseket: a Monoki Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai például a 8 kilométerrel arrébb lévő legyesbényei iskolában kezdtek szeptember 1-jén.

Az intézmény igazgatóját Nagy Erzsébetnek sikerült elérnie: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője megtudta, a monoki diákok már tavaly is Legyesbényére jártak, megszokták az ingázást, eredeti iskolájuk pedig felújításra szorul.

A Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium tanulói sem a saját intézményükben, hanem 4 különböző helyszínen kezdték a tanévet – a tájékoztatás szerint szeptember közepéig fennáll a helyzet, mivel az iskola tornatermének helyreállítása még folyamatban van.

Eközben országszerte gyűlnek a szülői panaszok: volt, aki a Szülői Hang Közösségének arról számolt be, hogy a gyermeke osztályában a fizikaórát például magyarszakos pedagógus tartja majd. Sőt, a KRÉTA-rendszerben is többször találkoztak a szülők azzal a jelenséggel, hogy egy-egy tantárgynál a pedagógus nevénél a „betöltetlen álláshely” kiírás szerepelt.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban hangsúlyozta: kritikus mértékű a pedagógushiány Magyarországon, az intézményvezetők szerint közel 16 ezer szakember hiányzik a rendszerből.

Hozzátette: a követkő 5 évben várhatóan mintegy 22 ezer főállású pedagógussal lesz kevesebb az országban, ekkora „tőrdöfést” pedig aligha élhet túl egy rendszer.

Kapcsolódó:

Mi a fene történik? Pintér Sándor üzent a magyar szülőknek, több mint 1 millióan kaptak tőle levelet

https://nyugatifeny.hu/2023/09/01/ettol-a-plafonon-lesz-pinter-az-egyik-fovarosi-gimnazium-bravuros-huzassal-rukkolt-elo

Valódi Hírek