Reagált az Országos Kórházi Főigazgatóság – ezért kell bezárni hétvégén a békéscsabai kórház gyermekosztályát

A két tagkórház között mindössze 15 kilométer a távolság – közölték.

Megírtuk, hogy szeptembertől a békéscsabai kórházban péntek délutántól hétfő reggelig szünetel a gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátás. Amennyiben a kieső időszakokban a gyermekek kórházi ellátásra szorulnak, áthelyezik őket a gyulai gyermekgyógyászati osztályra – közölte Becsei László főigazgató-főorvos.

A Népszava az ügyben kérdésekkel fordult az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ). Többek között arról érdeklődtek, rendben van-e, ha pusztán „hétköznapi kórházként” üzemel előreláthatóan az év végéig a békéscsabai kórház gyermekosztálya.

„A hétköznapi kórház fogalma azért téves, mivel a Békés Vármegyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati osztálya egy szervezeti egységként működik a két tagkórházban, Gyula és Békéscsaba településen. A két tagkórház között mindössze 15 kilométer a távolság, a városokat egy négysávos gyorsforgalmi út köti össze.

A tagkórházakban működő részlegek progresszivitási szintje nem azonos, bizonyos speciális szakmai területek, vagy az egyik, vagy a másik tagkórházban működnek. Ennek megfelelően a mindennapi gyakorlat szerint is a súlyosabb állapotú, illetve bizonyos speciális ellátást igénylő kis betegeket szállítjuk Gyulára”

– írták, hozzátéve, szerintük biztonságos a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakellátás a vármegyében.

„A tagkórházak közötti betegszállítás szintén mindennapi rutin, amelyet a szakma szabályai szerint, a betegek ellátásának érdekében biztosítják. A koraszülött mentő 0-24 óráig rendelkezésre áll”

– közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Valódi Hírek